Stockholms stad

Nu öppnas fler bibliotek

Dela

Efter att flera bibliotek har varit stängda på grund av coronapandemin öppnar nu i oktober ytterligare nio bibliotek. Mer och mer av ordinarie verksamhet återupptas.

– Det känns bra att vi kan ge stockholmarna bättre möjligheter att besöka oss och använda våra tjänster. Vi vet att det har varit efterlängtat, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

 Sedan september 2020 håller 27 av stadens bibliotek öppet. Från 5e oktober kommer 36 bibliotek att vara öppna.

– Ett omfattande arbete har gjorts för att inventera, planera och besiktiga bibliotekslokalerna inför ett utökat öppnande under hösten, säger Daniel Forsman.

Programverksamheten startar upp igen

Under hösten kommer biblioteken att med försiktighet återuppta programverksamheten gradvis. Varje program bedöms och anpassas utifrån aktuellt läge. Program i bibliotekslokalerna kompletteras med fortsatta aktiviteter i digitala kanaler till exempel bokcirklar.

 Anpassad och reducerad service

På flera av biblioteken är öppettiderna och servicenivån reducerad och anpassad på grund av rådande smittläge. Det betyder att biblioteken aktivt arbetar med att motverka trängsel i lokalerna genom att begränsa antalet samtida besökare. Biblioteksvärdar hjälper till vid besök till stadens bibliotek.

– Öppettiderna ska ses som den lägsta nivån av öppethållande som biblioteken kan upprätthålla med nuvarande smittspridning i samhället. Om möjligt kommer vi att ytterligare utöka öppettider på de bibliotek som håller öppet, säger Daniel Forsman.

Vissa bibliotek kommer inte att öppna upp hela lokalerna utan erbjuda kioskverksamhet eller en begränsad del av lokalen. Kioskverksamhet innebär utlåning av beställda böcker, återlämning och möjlighet till kopiering och scanning av dokument.

Meröppet

Sköndals bibliotek kommer att meröppnas på prov under perioden. Ett meröppet bibliotek är ett självservicebibliotek, tillgängligt för registrerade användare.

– En mycket efterlängtad biblioteksservice i Sköndal, säger Daniel Forsman.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm
Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum