1000 Möjligheter

Nu startar kampanjen ''Svartsjuka är inte romantiskt''

Dela

Nu genomför Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna och Ungarelationer.se den rikstäckande kampanjen ’’Svartsjuka är inte romantiskt’’ som syftar till att få unga att fundera över hur deras relationer ser ut och bredda kunskapen hos vuxna när det gäller våld i ungas relationer.

Ungdomar är en särskilt utsatt grupp, därför är det viktigt att uppmärksamma våld i ungas partnerrelationer. Det handlar dels om att förebygga våld men också om att identifiera den som blir utsatt och den som utsätter. Genom kampanjen vill man erbjuda dem det stöd de behöver för att förändra sin situation.

För att förebygga våld och öka kunskapen finns nu ett stödmaterial med fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Materialet är till för vuxna som på något sätt möter unga, exempelvis lärare och ungdomsledare inom idrottsrörelsen eller i andra delar av civilsamhället.

Det handlar om att öka ungas kunskaper om vad som är en bra relation och vad våld är. Men även vuxna runtomkring unga behöver förstå vad det handlar om, ta ansvar och tydligt markera att våld under inga omständigheter är okej eller ursäktat.

I kampanjen ingår även tryckt och digitalt material i form av affischer och visitkort med information om vart de unga kan vända sig för att få råd och stöd. Allt material kommer att spridas nationellt och går att beställa kostnadsfritt. Det kan också laddas ner på Ungarelationer.se.

Ungarelationer.se är Sveriges nationella stödplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. Dit kan unga mellan 15 och 20 år vända sig om de blir utsatta för våld, utövar våld, eller är kompis till en våldsutsatt eller utövare.

Kampanjen pågår under februari och mars, men materialet finns tillgängligt året om.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som startades 2010 som Sveriges första ungdomsjour. Stiftelsen driver i dag den nationella stödplattformen för att motverka våld i ungas partnerrelationer, Ungarelationer.se, samt Ellencentret, som vänder sig till unga som har sex mot ersättning. Utöver stödarbetet bedrivs även förebyggande arbete i skolor, på fritidsgårdar och i förenings- och näringsliv för att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ett år senare – killars våld mot tjejer har förvärrats under pandemin30.3.2021 08:09:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått ett år sedan Kunskapscentret för unga relationer, KUR, bildades och släppte sin första rapport om killars våld mot tjejer. Rapporten bygger på fakta och erfarenheter från Ungarelationer.se, Sveriges nationella stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas relationer. Ett år senare är siffrorna fortfarande nedslående och behovet av stöd stort. Pandemin har gjort situationen än värre.

Webbplats ska lära ut att ''Svartsjuka är inte romantiskt''2.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

För femte året i rad genomförs nu kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. – Med kampanjen vill vi väcka eftertanke hos unga och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut och vad som kännetecknar en bra relation. Vi vill också bredda kunskapen hos vuxna när det gäller våld i ungas relationer, säger Linnéa Björk, Länsstyrelsen Västra Götaland. Kampanjen pågår under februari och mars.

Ny undersökning: Akut brist på stöd till utsatta för kommersiell sexuell exploatering23.11.2020 07:50:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning från Ellencentret, #Intedinhora och Child10 visar på stora brister i stödet för personer som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Istället för att få hjälp vittnar målgruppen om misstroende och skuldbeläggande från samhällets stödfunktioner. Mindre än varannan svarande uppger att de erbjudits professionell hjälp, och särskilt negativa är erfarenheterna bland stödsökande barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum