Stockholms stad

Ny elektrifieringspakt tar sikte på att halvera CO2-utsläppen i Stockholm

Dela

Idag samlas över 500 deltagare i en digital startkonferens för Elektrifieringspakten, där Stockholms stad, Ellevio, Scania och Volkswagen ingår. Konferensen markerar ett viktigt avstamp i arbetet för att stockholmarna ska kunna förlita sig helt på elektrifierade gods- och persontransporter.

Transporterna står för hälften av koldioxidutsläppen i Stockholm. Om transportsektorn blir elektrifierad, innebär det ett stort steg mot en fossilfri stad – och dessutom bättre luftkvalitet och minskade bullerstörningar.

Elektrifieringspakten, som omfattar större delen av stadens förvaltningar och bolag, syftar till att tillsammans med näringslivet och andra nyckelaktörer snabba på omställningen till en elektrifierad transportsektor fram till år 2030.

– Stockholm går i bräschen för omställningen till eltransporter och vi har höga klimatambitioner. För stockholmarna innebär det både minskade utsläpp och friskare luft, men också bättre framkomlighet och minskat buller. Jag är stolt att vi nu på allvar drar igång Elektrifieringspakten tillsammans med Stockholms näringsliv, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Stockholms stad.

– Utsläppen från resor och transporter måste minska betydligt snabbare än vad som sker nu. Därför ska vi gemensamt göra allt vi kan för att se till att alla som vill växla över till elbil också vågar ta steget. I Stockholm ska ingen behöva oroa sig över att hitta en laddplats, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, Stockholms stad.

– Det är bråttom med att nå klimatmålen. Och eftersom vägen dit går via elektrifiering har elnäten hamnat i centrum för klimatomställningen och samhällsutvecklingen. Det krävs helt enkelt robust infrastruktur för distribution av el och tillgängliga laddmöjligheter. Men ingen av oss klarar ensam omställningen av transportsektorn – det blir bara verklighet om vi spelar lagspel. Elektrifieringspakten kan bli ett av våra viktigaste verktyg, säger Johan Lindehag, VD, Ellevio.

– Med Elpaktskonferensen tar vi fram konkreta mål och en utrullningsplan för elektrifieringen av tunga transporter i Stockholm. Denna skapar tydlighet, pekar ut riktning och ambition samt möjliggör en löpande uppföljning, säger David Källsäter, VD, Scania Sverige.

– Elbilar är den lösning vi ser på vägen mot nollutsläpp. Men för att det ska vara möjligt måste alla kunna ladda dem oavsett hur och var man bor. Därför är samarbetet i en Elektrifieringspakt både viktigt och välkommet, säger Sten Forsberg, chef, Volkswagen Personbilar Sverige.


För mer information, kontakta:

Presskontakt, Moderaterna i Stadshuset
Oskar Rådehed, pressekreterare finansroteln
telefon: 076-122 91 26
e-post: oskar.radehed@stockholm.se

Presskontakt, Miljöpartiet i Stadshuset
Mårten Roslund, pressekreterare trafikroteln
telefon: 076-122 96 25
e-post: marten.roslund@stockholm.se

Presskontakt, Ellevio
Jesper Liveröd, presschef, Ellevio
e-post: jesper.liverod@ellevio.se

Presskontakt, Scania Sverige
Henrik Dahlsson, Senior Advisor Hållbara Transporter
telefon: 070-086 94 40
e-post: henrik.dahlsson@scania.com

Presskontakt, Volkswagen Personbilar Sverige
Marcus Thomasfolk, kommunikationschef
telefon: 070-35 896 57
e-post: marcus.thomasfolk@volkswagen.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum