Stockholms stad

Ny kampanj om samtycke

Dela
Just nu pågår en kampanj om samtycke i Stockholms stads sociala medier. Kampanjen riktar sig till ungdomar i åldern 13 - 19 år och syns i annonser på Instagram, TikTok och Snapchat. Syftet med kampanjen är att lyfta fram betydelsen av samtycke, att lyssna in, läsa av signaler och stämma av.
Exempel.
Exempel.

De korta filmerna i kampanjen visar bland annat en rad olika ansiktsuttryck och gester.

 – Kampanjen handlar både om att uttrycka egna och tolka andras signaler. Om unga blir bättre på att stämma av med varandra om vad man vill, och respektera när någon inte vill, skapas färre situationer där någon riskerar att utsättas för kränkningar, säger Susanne Tidestrand, samordnare på utbildningsförvaltningen.

Kampanjen pågår vecka 49 och 50. Den riktar sig till 13-19-åringar och syns i annonser på Instagram, TikTok och Snapchat. Kampanjen leder till webbsidan ung.stockholm/samtycke där det bland annat finns länkar till sidor med tips på kommunikation kring sex, stöd till unga med information om sexualbrott och information om var man kan söka stöd.  

Den aktuella kampanjen i sociala medier är en del i en större satsning för att öka kunskaperna inom sexualitet, samtycke och relationer. Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad satsar också på kompetensutveckling inom detta område för bland annat lärare, skolsköterskor och skolledare.

Aktuellt inom detta område: Från hösten 2022 sker förändringar i läroplaner och kursplaner för sexualundervisningen samtidigt som kunskapsområdet Sex och samlevnad byter namn till Sexualitet, samtycke och relationer.

Exempel 

Text: Ett nej är ett nej. Ett nja är inte ett ja. Det finns bara ett sätt att bli säker: Läs av signaler, lyssna in – och stäm av. Mer på ung.stockholm/samtycke.

Bilder från sociala medier, se nedanför. 

Kontakt: Susanne Tidestrand, samordnare, utbildningsförvaltningen. Susanne.tidestrand@edu.stockholm.se eller 08 50832343.

----

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Utanför kontorstid: Sofia Oliv, kommunikationschef, 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Exempel.
Exempel.
Ladda ned bild
Exempel från sociala medier.
Exempel från sociala medier.
Ladda ned bild
Exempel från kampanjen.
Exempel från kampanjen.
Ladda ned bild
Exempel från sociala medier.
Exempel från sociala medier.
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye