Försäkringskassan

Ny prognos från Försäkringskassan

Dela

Utgifterna för anslaget sjukpenning och rehabilitering m.m. beräknas uppgå till 38 miljarder kronor 2017 och prognostiseras att minska till 35 miljarder kronor 2018. Även sjukpenningtalet beräknas fortsätta minska, från drygt tio nettodagar idag till drygt nio nettodagar i december 2018.

Prognoserna i denna rapport är sammantaget lägre än de som lämnades i oktober 2017. Det beror till stor del på att prognosen för sjukpenning har justerats ner, främst på grund av färre startade sjukskrivningar. Regeländringar inom assistansersättning och underhållsstöd har dock haft en höjande effekt på dessa prognoser.

De totala utgifterna för Försäkringskassans sakanslag beräknas till 203 miljarder kronor 2017. Även 2018 beräknas utgifterna till 203 miljarder kronor men de förväntas öka till 215 miljarder kronor 2021. Ökningen på längre sikt beror i huvudsak på högre utgifter inom familjeförmånerna, detta på grund av fler barn och högre ersättningsbelopp. Prognoser är dock osäkra och osäkerheten ökar ju längre tidshorisont som prognosen avser.

Prognosen bifogas.

Dokument

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum