1000 Möjligheter

Ny rapport avslöjar omfattande våld i ungas relationer

Dela

Idag startas Kunskapscentret för ungas relationer (KUR). Samtidigt släpps rapporten ’’Ett år med ungarelationer.se – kunskap och erfarenheter om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer’’, som avslöjar en omfattande och ofta grov brottslighet som i dag sker i det tysta och i stort sett utan konsekvenser för någon annan än brottsoffren – de unga tjejerna.

– Det är en allvarlig situation som kräver ett antal åtgärder omedelbart. Vi ser också ett stort behov av att samla kunskap, metoder och forskning på det här området, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 Möjligheter som driver Ungarelationer.se och KUR.

Kunskapscentret ska fokusera på frågorna om killars våld mot tjejer, våld i ungas partnerrelationer och faktorer av betydelse för ungas relationer såsom pornografi, psykisk ohälsa samt våldsutsatthet och våldsutövande. Det ska samla, stödja och tillgängliggöra kunskap och forskning och vara drivande i ovan nämnda frågor. Kunskapscentret har en expertgrupp bestående av ledande forskare och sakkunniga på området till sin hjälp.

rapporten får vi höra unga själva vittna om våldet.

Han säger att han älskar mej men ändå så slår han mig. Han har sex fast jag inte vill. Om jag lämnar honom dödar han mig.” Så skriver en av alla de unga som under det gångna året sökt stöd i chatten hos Ungarelationer.se. Totalt togs fler än 5400 sådana kontakter. 216 000 unika besökare sökte sig till sajten och 28 000 har gjort testet “Är jag i en schysst relation?”.

Majoriteten av stödsökande är tjejer under 18 år – alltså barn – som har utsatts för någon typ av våld av en nuvarande eller tidigare manlig partner. Chatten tar också emot unga som själva utövar våld, kompisar till utsatta och unga som befinner sig i samkönade relationer. Gemensamt för alla grupper var att de allra flesta aldrig tidigare hade berättat för någon om våldet. Och därmed heller inte polisanmält.

– Mot bakgrund av erfarenheterna som redovisas i rapporten är det tydligt att det, utöver de åtgärder som nämns där, också behövs ett kunskapscenter som har ett tydligt fokus på dessa frågor, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 Möjligheter.

Kunskapscentret för ungas relationer kommer att publicera forskning i lättillgängligt format, rapportera nyheter på området samt ta fram och samla metoder för att motverka våld i och främja sunda våldsfria unga relationer.

– Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta. Vi hoppas KUR blir en pusselbit i att driva det arbetet framåt, säger Zandra Kanakaris.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
‭+46 70-143 42 47
zandra@1000mojligheter.se
‭+46 70-143 42 47 zandra@1000mojligheter.se
Ladda ned bild
Rapporten ''Ett år med ungarelationer.se''
Rapporten ''Ett år med ungarelationer.se''
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som arbetar med våld i ungas nära relationer och unga i prostitution. Verksamheten startades 2010 som Sveriges första ungdomsjour, och utöver stödarbetet bedrivs även förebyggande arbete särskilt inriktat på unga killar. Målet är att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ett år senare – killars våld mot tjejer har förvärrats under pandemin30.3.2021 08:09:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått ett år sedan Kunskapscentret för unga relationer, KUR, bildades och släppte sin första rapport om killars våld mot tjejer. Rapporten bygger på fakta och erfarenheter från Ungarelationer.se, Sveriges nationella stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas relationer. Ett år senare är siffrorna fortfarande nedslående och behovet av stöd stort. Pandemin har gjort situationen än värre.

Webbplats ska lära ut att ''Svartsjuka är inte romantiskt''2.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

För femte året i rad genomförs nu kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt. – Med kampanjen vill vi väcka eftertanke hos unga och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut och vad som kännetecknar en bra relation. Vi vill också bredda kunskapen hos vuxna när det gäller våld i ungas relationer, säger Linnéa Björk, Länsstyrelsen Västra Götaland. Kampanjen pågår under februari och mars.

Ny undersökning: Akut brist på stöd till utsatta för kommersiell sexuell exploatering23.11.2020 07:50:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning från Ellencentret, #Intedinhora och Child10 visar på stora brister i stödet för personer som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Istället för att få hjälp vittnar målgruppen om misstroende och skuldbeläggande från samhällets stödfunktioner. Mindre än varannan svarande uppger att de erbjudits professionell hjälp, och särskilt negativa är erfarenheterna bland stödsökande barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum