Ny serie om upphovsrätt ska stötta unga på nätet

I programserien Lilla upphovsrättsfrågan besvaras aktuella frågor som rör upphovsrätt av juristen Catharina Ekdahl från Patent- och registreringsverket (PRV). Frågorna är baserade på barns och ungas medieanvändning i vardagen – med fokus på etik och juridik. Exempelvis besvaras frågor som
- Får nyheter delas hur som helst?
- Får man dela bilder på personer man inte känner?
- Kan man sälja hela sin upphovsrätt?
Serien består av tio korta filmer som är anpassade för barn i låg- och mellanstadiet. Materialet kan användas av både vårdnadshavare och grundskolepedagoger, exempelvis som underlag för diskussion om nätanvändning och skyldigheter och rättigheter på nätet.
- Med dagens massiva informationsflöden på nätet behöver även yngre barn veta vad de får publicera och dela. Serien är ett stöd för barn och ungdomar som ofta är duktiga på att skapa medieinnehåll men behöver mer kunskap om vad som är lagligt och olagligt, säger Anette Novak, direktör vid Statens medieråd.
Upphovsrätt i läroplanen
I den ändrade läroplanen för grundskolan, Lgr22, är upphovsrätt ett nytt och utökat inslag i kursplanerna för vissa ämnen. I ämnen som bild, musik, samhällskunskap och svenska lyfts vikten av att digitala och andra medier används ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Detta gör att kunskapen behöver vara lättillgänglig.
- Lilla upphovsrättsfrågan kan ses som en ingång till arbetet i klassrummet, men också som stöd till vårdnadshavare och andra vuxna som vill stötta och guida. Det här är frågor som dagens medieanvändare ställer sig – eller behöver ställa sig, säger Ida Lithell, projektledare för Lilla upphovsrättsfrågan.
Programserien är producerad inom ramen för Statens medieråds regeringsuppdrag om upphovsrätt – i samverkan med Patent- och registreringsverket (PRV).
> Här hittar du Lilla upphovsrättsfrågan
Mer om upphovsrätt
Tema upphovsrätt Statens medieråd
> Lektionsmaterial, rapporter och information
Upphovsrättsskolan PRV
För att underlätta att pedagogiskt kunna arbeta med upphovsrätt har PRV tagit fram en digital lärplattform med syfte att främja upphovsrätten.
Nyckelord
Kontakter
Ida LithellStatens medieråd
Tel:08 665 14 62Tel:076 505 14 62ida.lithell@statensmedierad.seBilder

Länkar
Om
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Statens medieråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.
Statens medieråd lanserar sidor för barn och unga20.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag, på Barnkonventionens dag, lanserar Statens medieråd en helt ny sektion på sin sajt, direkt adresserad till barn och unga.
Kan det vara brottsligt att dela bilder på sitt barn?3.4.2022 08:00:43 CEST | Pressmeddelande
Långt ifrån alla föräldrar är medvetna om att de riskerar att begå brott när de lägger ut information som kan vara integritetskränkande för det egna barnet i sociala medier. Det visar en ny rapport framtagen av Statens medieråd och institutet för Juridik och Internet (IJI). Rapporten blixtbelyser barns rättigheter när vårdnadshavare publicerar information om sina barn på internet – så kallad sharenting.
Nu ska allmänhetens medie- och informationskunnighet mätas31.1.2022 11:48:26 CET | Pressmeddelande
I dagens digitaliserade samhälle har det blivit allt viktigare med medie- och informationskunnighet. Dock saknas kunskap om nivån på befolkningens färdigheter på området. Nu satsar mediemyndigheter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island på att gemensamt ta fram en metod för att regelbundet mäta olika aspekter av medie- och informationskunnighet bland allmänheten i respektive land.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum