Collectum

Ny Sifoundersökning: Åtta av tio pensionärer har god ekonomi

Dela

Åtta av tio pensionärer, 81 procent, upplever att de har en bra ekonomisk situation. Mest tillfreds är pensionärer i åldrarna 79–84 år, där 87 procent uppger att de har bra ekonomi. Det visar en ny Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.

Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

– Det finns pensionärer som har det svårt ekonomiskt, men en stor majoritet av pensionärerna tycker själva att de har en bra ekonomi. Det är viktigt att nyansera diskussionen så att den inte leder till ökad oro för att bli pensionär, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Åtta av tio pensionärer, 81 procent, i åldrarna 65 till 84 år upplever att de har en bra ekonomisk situation. Bäst ekonomi har män mellan 79–84 år, där hela 95 procent upplever att deras situation är bra. Sämst ekonomi upplever kvinnor i åldrarna 65–71 år – mer än var fjärde kvinna, 27 procent, uppger att de har ganska eller mycket dålig ekonomi.

Den allmänna pensionen från staten motsvarar i dag knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Privatanställda tjänstemän med tjänstepensionen ITP 2 får i genomsnitt 7 300 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Den som har kollektivavtalad tjänstepension under hela arbetslivet kan få upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson.

Tjänstepensionen ITP har förhandlats fram av PTK och Svenskt Näringsliv. I dag omfattar ITP 2,4 miljoner privatanställda tjänstemän på 36 000 företag som har kollektivavtal. Collectums uppdrag är att se till att privatanställda tjänstemän med ITP ska få så hög pension som möjligt. Collectum är också valcentral och administratör av ITP.


Bilagor:

- Om undersökningen (bifogad bild)

- Expertens tips för bättre pensionskoll (nedan)

- Tre delar i tjänstepensionen ITP som bidrar till en trygg pension (nederst)

Expertens tips för bättre pensionskoll

  1. Säkra tjänstepensionen 
    Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.
  2. Skaffa dig en samlad bild 
    På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen och tjänstepensionen som det eventuella privata sparandet ingår.
  3. Välj och välj bort
    Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Tre delar i tjänstepensionen ITP som bidrar till en trygg pension

1. Minst hälften placeras i en traditionell försäkring med garanti
Inom ITP måste minst hälften av kapitalet placeras i en traditionell försäkring.
Den är mindre riskfylld än en fondförsäkring eftersom försäkringsbolaget bestämmer placeringen, avgifterna är låga och du är garanterad en viss pension.

2. Entréfonder som sänker risken när spararen närmar sig pensionen
Den som vill ta en högre risk kan själv välja att placera delar av sin tjänstepension i fonder. Förvalet hos varje valbart bolag är en entréfond som trappar ner risken i takt med att man närmar sig pensionen.

3. Låga avgifter som inte gröper ur pensionskapitalet
Collectums upphandlingar har bidragit till att avgifterna inom ITP är mycket låga. Att betala låga fondavgifter är alltid viktigt, annars riskerar avgiften att gröpa ur pensionskapitalet.

Kontakter

Bilder

Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

2,6 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2021 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum