Region Örebro län

Ny studie undersöker effekten av distansundervisning på förekomsten av covid-19

Dela

Den pågående pandemin orsakad av SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, innebär en stor påfrestning för samhället. För att minska smittspridningen så infördes distansundervisning för gymnasieelever i mars 2020 i hela Sverige. Det är dock oklart hur mycket distansundervisningen har påverkat smittspridning av SARS-CoV-2 i de åldersgrupper som berördes.

Från idag den 5 november kommer därför alla gymnasieelever i årskurs 1 och 2 på Rudbecksgymnasiet och Virginska gymnasiet i Örebro att erbjudas att ingå i en forskningsstudie, ESCSAP-studien (Effect of School Closure on SARS-CoV-2 Antibody Prevalence). Studien kommer att studera om det är skillnad i förekomst av antikroppar mot SARS-CoV-2 (som tecken på genomgången covid-19) mellan elever som haft distansundervisning under våren/ början av hösten (årskurs 2) och de som inte haft det (årskurs 1).

Studien drivs av forskare i Region Örebro län och har planerats i tät dialog med berörda Gymnasieskolor i Örebro, Smittskyddsenheten i Region Örebro län och Folkhälsomyndigheten, som också stöder studien ekonomiskt.

Studien kommer att analyseras skyndsamt

Provtagning kommer genomföras på skolorna under vecka 46 och vecka 47. Resultaten från studien kommer att analyseras skyndsamt och sedan skickas in för publicering i vetenskaplig tidskrift.

- Studien är unik i sitt slag vad vi kan bedöma och kommer ge viktig information om effekten av distansundervisning på gymnasiet. Information som förhoppningsvis kan användas i vårt gemensamma arbete för att minska smittspridning av SARS-CoV-2, säger Martin Sundqvist, överläkare vid Laboratoriemedicinska kliniken, klinisk mikrobiologi, Universitetssjukhuset Örebro och huvudansvarig för studien.

- Vi var positiva direkt till förfrågan om studien och det fanns aldrig några tveksamheter. På samma sätt som våra ungdomar är en del av smittspridningen, så vi vill självklart vara med och bidra till ökad kunskap om pandemin. Resultatet och de slutsatser som dras kan vara behjälpliga i våra kommande beslut hur undervisningen och eventuella anpassningar kan se ut under våren, säger Mokhtar Bennis, gymnasiechef Örebro kommun.

Kontakt

Region Örebro län och frågor kring studiens upplägg: Martin Sundqvist, överläkare och huvudansvarig forskare, martin.sundqvist@regionorebrolan.se, 019-6023586

Gymnasieskolorna i Örebro kommun: Mokhtar Bennis, gymnasiechef, mokhtar.bennis@orebro.se, 019-215930

Folkhälsomyndigheten: Presstjänsten, media@folkhalsomyndigheten.se, 010-205 21 00

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum