Akavia

Ny undersökning: Var tionde kvinna under trettio utsätts för sexuella trakasserier

Dela
Sexuella trakasserier är fortfarande en verklighet på många arbetsplatser, trots att det har gått tre år sedan uppropet #metoo. Fackförbundet Akavia genomförde nyligen en undersökning som visar att 11 procent av alla medlemmarna har blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året.
"Mörkertalen kring sexuella trakasserier är stora", säger Ulrika Husmark.
"Mörkertalen kring sexuella trakasserier är stora", säger Ulrika Husmark.

Undersökningen besvarades av drygt 3 200 personer och genomfördes bland medlemmar inom våra yrken: ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

Undersökningen visar att:

  • 11 procent av medlemmarna har utsatts för sexuella trakasserier någon gång det senast året.
  • Så många som var tionde kvinna under 30 år har ofta blivit sexuellt trakasserad det senaste året.
  • Jurister och anställda på advokat- och redovisningsbyråer blir oftare utsatta eller ser andra utsättas för sexuella trakasserier, än medarbetare i andra branscher.

– Det är allvarligt att så många har utsatts. Samtidigt vet vi att mörkertalen kring sexuella trakasserier är stora och det finns många anledningar till att kränkningarna inte anmäls. Men om problemen inte tas om hand fortsätter arbetsmiljön vara gynnsam för trakasserier, vilket kan leda till sänkt prestationsförmåga och psykisk ohälsa för medarbetarna, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.

Redan innan #metoo, i januari 2017, infördes nya krav i diskrimineringslagen som innebär att alla arbetsgivare ska arbeta kontinuerligt med att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier på arbetsplatsen. Lagändringarna har dock inte fått tillräckligt fäste på arbetsmarknaden.

Regeringen beslutade år 2018 att utreda diskrimineringslagen, en utredning som nu ska vara klar i oktober 2021.

– Vi ser med tillförsiktigt framåt vad den utredningen kommer fram till. Det är viktigt att vi får en tydlig lagstiftning. Alla arbetsgivare ska arbeta aktivt för att förebygga diskriminering på arbetsplatser, men vi kan se att de aktiva åtgärder som finns för arbetsgivarna behöver konkretiseras och förstärkas, säger Ulrika Husmark.

Akavia vill se:

  • Sexuella trakasserier på arbetsplatser måste mötas av nolltolerans från alla arbetsgivare.
  • Både arbetsgivare och anställda på alla nivåer bör erbjudas regelbunden och återkommande utbildning om diskrimineringslagen och sexuella trakasserier.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Mörkertalen kring sexuella trakasserier är stora", säger Ulrika Husmark.
"Mörkertalen kring sexuella trakasserier är stora", säger Ulrika Husmark.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye