Försäkringskassan

Nya förslag för ökade kontroller av assistansersättningen

Dela

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) publicerade i dag rapporten ”Åtgärder för att begränsa fusk och felaktigheter i assistansersättningen”. Förslagen i rapporten är steg i rätt riktning för att Försäkringskassan ska kunna kontrollera att ersättningen går till rätt person.

– Det är viktigt att värna om den viktiga rättighet som assistansersättningen är, och rapportens förslag stärker möjligheterna att kontrollera att de försäkrade får det stöd som de har rätt till, säger Marie Axelsson, chef för Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning.

Det är på uppdrag av regeringen som ISF har följt upp effekten av de regeländringar som infördes 2013 för personlig assistans. I den nya rapporten konstateras att det i allt väsentligt saknas möjligheter för Försäkringskassan och IVO att kontrollera med vilken kvalitet personlig assistans utförs av assistansanordnarna. Mot bakgrund av det föreslår myndigheten att regeringen bör införa lagstöd som möjliggör att kvaliteten i den personliga assistansen kan granskas.

– Vi på Försäkringskassan efterlyser till exempel ännu noggrannare kontroller av de aktörer som får tillstånd att verka assistansmarknaden. Det är en betydelsefull åtgärd för att göra det svårare för oseriösa aktörer att utnyttja systemet, säger Marie Axelsson.

Ytterligare åtgärder som Försäkringskassan tidigare föreslagit för att höja kvaliteten på utförandet av personlig assistans och motverka brottslighet på marknaden är:

  • Att bankerna bör bli skyldiga att lämna bankuppgifter när vi har starka misstankar att assistenter exempelvis betalar tillbaka sin lön till företaget eller brukaren.

  • Att införa begränsningar av anhörigassistans. Flertalet av de mer omfattande assistansbedrägerierna som uppdagats har bestått av ärenden där all eller den huvudsakliga delen av assistanstimmarna påståtts ha utförts av anhöriga.

  • Lägre trösklar för att åka ut. Processen för att få bort oseriösa bolag måste bli mer effektiv och tröskeln för att åka ut från marknaden bör bli lägre för att säkerställa att brukare inte far illa.

  • Utredningsresurser. Andra myndigheter, i synnerhet polisen, måste bistå i högre grad med resurser i form av förundersökningar och spaningsresurser i misstänkta bedrägeri- och simulantfall. 

För mer information

Kontakta presstjänsten på 010-116 98 88.

Länk till ISF-rapporten

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Inera och Försäkringskassan säger upp samarbetsavtal om gemensam tjänstelegitimation22.1.2019 15:08:21Pressmeddelande

Inera och Försäkringskassan har sagt upp sitt samarbetsavtal kring en gemensam lösning för tjänstelegitimation inom offentlig sektor. – Under arbetets gång har vi sett att behoven från våra kunder ser så pass olika ut att det rimliga är att avbryta arbetet och att var och en fokuserar på att lösa sina frågeställningar på varsitt håll, säger Stefan Olowsson it-direktör på Försäkringskassan.

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02:44Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum