Akademikerförbundet SSR

Nytt avtal ger retroaktiva löneökningar i kommuner och regioner

Dela
Akademikerförbundet SSR har tecknat ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.

Avtalet gäller för medlemmar i kommuner och regioner och är på fyra år. Det ger retroaktiva löneökningar ända tillbaka från april i år. Samtidigt är fack och arbetsgivare överens om att förbättra möjligheterna att göra karriär i välfärden.

Akademikerförbundet SSR är nu överens med arbetsgivarna i SKR, Sveriges kommuner och regioner, och Sobona om ett nytt kollektivavtal. Kollektivavtalet är på fyra år, räknat från den 1 april i år då det tidigare kollektivavtalet ursprungligen löpte ut. Förhandlingarna pausades då på grund av Corona-epidemin. Löneökningarna ska alltså gälla från april.

– Det har varit intensiva förhandlingar och vi är nöjda över att arbetsgivarna till slut accepterade vårt krav på retroaktiva löneökningar. För oss var det självklart att medlemmar som arbetat i välfärdens verksamheter under Corona-epidemin inte skulle bli av med sina löneökningar bara för att förhandlingarna tog paus, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, lyfter även han fram de retroaktiva lönerna som en facklig seger. Han pekar även på att förbundet och SKR/Sobona är överens om att stärka akademikers möjligheter att göra karriär inom välfärden och öka lönespridningen.

– Det här är något vi drivit länge. Vi ser hur kommunala verksamheter ofta har en hög personalomsättning bland akademiker. Många har bara kunnat höja sina löner genom att byta jobb. Därför är det bra att vi nu är överens med arbetsgivarna om att det ska bli lättare att göra karriär i välfärdens verksamheter och på så sätt utveckla både individerna och verksamheterna. Får medlemmar hos oss större möjligheter att göra karriär stärks kontinuiteten i verksamheten. Det tjänar alla på, säger Markus Furuberg.

Läs om de viktigaste nyheterna i avtalet HÖK20 här.

Nyckelord

Bilder

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye