Nytt projekt granskar batteribyten för tunga fordon

Jämfört med laddning av elfordon med kabel har ett batteribytessystem (battery swapping) flera fördelar. Det bygger på tillgänglig teknik, skulle kunna vara enklare att bygga ut och möjliggör separata livscykler för batterier respektive fordon. Själva bytet till ett fullt batteri går också snabbt, på några minuter, jämfört med laddning med kabel av ett fastmonterat batteri.
Den stora utmaningen är att batteribyten kräver ett helt nytt affärssystem, där både etablerade och nya aktörer samverkar på nya sätt för att skapa gemensamma värden. Tekniken finns, men affärsmodellen saknas, enkelt uttryckt.
Det nya projektet "Genomförbarhetsstudie för en uppskalning av batteribytessystem för tunga fordon" ska undersöka just detta – utöver de tekniska förutsättningarna, vilka är de affärsmässiga förutsättningarna för batteribytessystem i Sverige och vad krävs för att det ska bli affärsmässigt lönsamt? En konkret fråga är till exempel hur ett ägande av batterier och batteribytesstationer skulle kunna se ut om batteriet och fordonen skiljs åt och inte behöver ha samma ägare.
– Vi ska också utvärdera för- och nackdelar med batteribyten jämfört med andra alternativ, framför allt laddning med kabel. Som teknik har batteribyten hittills inte haft speciellt mycket fokus på sig i Sverige, säger Svetla Käck, projektledare och senior forskare på VTI.
Ytterligare aspekter av ett framtida batteribytessystem som ska utredas rör kartläggning av aktörer, certifieringar och regelverk, standarder, samt eventuell påverkan på jämställdhet i branschen.
Parallellt med det nya forskningsprojektet finns dessutom en ansökan om att i närtid bygga upp en batteribytesdemonstrator med tre batteristationer, en i Norrköping, en i Linköping och en i Stockholm. I den ansökan är nätverket Logistikia bestående av företag inom logistikbranschen engagerat. Dessa företag kommer också vara respondenter i VTI:s och LiU:s forskningsprojekt.
Forskningsprojektet "Genomförbarhetsstudie för en uppskalning av batteribytessystem för tunga fordon" är ettårigt och finansieras med fem miljoner kronor av Energimyndigheten.
Nyckelord
Kontakter
Svetla KäckSenior forskare
Tel:031-7502608svetla.kack@vti.seMagnus EekForskningschef
Tel:013-204017magnus.eek@vti.seBilder

Om
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Första kvinnliga krockdockan visades på VTI31.5.2023 10:00:40 CEST | Pressmeddelande
Här har ni dem. Världens första kvinnliga krockdocka i genomsnittlig storlek. Och professor Astrid Linder, världsledande trafiksäkerhetsforskare som i 20 års tid arbetat med att ta fram dockan. Målet är att kvinnor ska ha samma skydd som män vid en kollision.
VTI visar världens första kvinnliga krockdocka i genomsnittlig storlek - och den manliga motsvarigheten16.5.2023 11:01:34 CEST | Pressinbjudan
(Pressinbjudan, påminnelse) Sätesutvärderingsverktyget (Seat Evaluation Tool) SET 50F är världens första modell av en krockdocka som representerar en vuxen kvinna av genomsnittlig längd och vikt. Nu visas den för första gången för svenska journalister.
Vägteknisk forskning - en ständigt aktuell 100-åring11.5.2023 10:20:17 CEST | Pressmeddelande
Den vägtekniska forskningen har bidragit till bättre vägar, bekvämare resor och säkrare trafik under de gångna 100 åren i Sverige. I framtiden väntar nya forskningsfrågor bland annat på grund av elektrifiering och klimatförändring. ”Utvecklingen fortsätter. Nu har vi 100 år av nya utmaningar framför oss”, sade VTI:s generaldirektör Tomas Svensson i samband med jubileet.
Pressinbjudan: Vägteknisk forskning fyller 100 år3.5.2023 11:09:29 CEST | Pressinbjudan
Välkommen att delta när VTI och KAK uppmärksammar de första 100 åren av vägteknisk forskning i Sverige och blickar framåt.
Aktiva resor och nya gröna jobb - aktuell cykelforskning på Forum Vätternrundan27.4.2023 14:35:44 CEST | Pressmeddelande
Forskningen går som en röd tråd genom Cykelcentrum VTI:s medverkan vid Forum Vätternrundans branschseminarier i Motala den 12-16 juni. Forskare från Cykelcentrums nätverk kommer att bidra med kunskap om – och diskutera – allt från aktiva resor och cykelstölder till cyklingens roll för Europas omställning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum