Akademikerförbundet SSR

Obegripligt att slakta arbetsmarknadspolitiken

Dela
Det är bra att a-kassan ligger kvar på den högre nivån för att säkerställa en trygghet vid arbetslöshet. Vi går nu in i en lågkonjunktur där arbetslösheten på idag 6,6 procent kommer att öka till 7,7 procent nästa år enligt regeringens egen prognos. Dessutom utgör personer med svagare anknytning till arbetsmarknaden en allt större andel av de arbetssökande, idag runt sju av tio. Det är då obegripligt att arbetsmarknadspolitiken slaktas.
förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Vad såväl forskning som beprövad erfarenhet visat är att åtgärder där den arbetssökande får intensiva insatser är de som har bäst resultat på såväl kort som lång sikt. Inte minst gäller det arbetssökande med svag anknytning till arbetsmarknaden.

–  Det är förvånande med en så passiv arbetsmarknadspolitik när allt tyder på att vi får ökad arbetslöshet. Vi ser hur arbetsförmedlarna ska bli ännu färre vilket kommer innebära att de får ännu svårare att sätta in de insatser som behövs för att bryta långtidsarbetslösheten, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Regeringen fortsätter att åderlåta den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Såväl anslaget till Arbetsförmedlingen för anställda och lokaler (minskar med runt 300 miljoner kr) som anslaget för aktiva arbetsmarknadsåtgärder (minskar med 2,2 miljarder kr) får fortsatta nedskärningar vilket innebär nästan en halvering i jämförelse med 2018.

Regeringen hänvisar till bristande resultat. Våra medlemmar på Arbetsförmedlingen vittnar om att de inte har inte kunnat göra insatser på grund av personalbrist. Så att myndigheten inte klarat av att göra av med de pengar som finns i budget för 2022 är ett resultat av för få arbetsförmedlare.

–  Bra arbetsmarknadspolitik kostar pengar och är därmed kostnadseffektiv på både kort och lång sikt. Nu väljer man billiga lösningar som kommer leda till sämre resultat. Det finns inget forskningsstöd för att regeringens förslag på arbetsmarknadspolitik skulle fungera, säger Ursula Berge samhällspolitisk chef Akademikerförbundet SRR.

Över två miljarder i besparingar sänder fel signal.

Kontakter

Bilder

förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Ladda ned bild

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye