Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Oersättligt sockenbudstyg återlämnas till Skultuna kyrka den 2 oktober

Dela

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, ett sockenbudstyg tillverkat i Arboga som ägts av Skultuna kyrka sedan 1753, återvänder nu hem efter att ha varit försvunnet i 35 år. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni och hör den spännande historien i Skultuna kyrka kl. 11 den 2 oktober. Ceremonin genomförs som en del av ordinarie gudstjänst.

Sockenbudstyget fanns förmodligen bland de föremål som stals natten till den 15 februari 1987 från Mariagården i Skultuna. Polisens utredning lades ner året därpå och det stulna godset kom aldrig till rätta.

Sockenbudstyget återfanns av Magnus Green, specialist på kulturföremål i metall, vid en auktionsvisning vid Uppsala auktionskammare. Magnus kunde identifiera föremålet och tog därför kontakt med John Rothlind, kulturarvssamordnare, Svenska kyrkan Västerås. Magnus och John har ett väl utbyggt samarbete sedan många år, vilket bland annat resulterat i att en stulen ljusplåt kunde återföras till Badelunda kyrka förra året.

- Kyrkans kulturskatter riskerar att falla i orätta händer då många kyrkliga föremål har ett stort värde på antikmarknaden och riskerar att försvinna utomlands. För att finna försvunna föremål krävs insatser från flera inblandade och det förutsätter också att vi inom Svenska kyrkannoggrant dokumenterar våra inventarier. Sedan behöver Svenska kyrkan, liksom andra institutioner som förvaltar oersättliga kulturföremål, ha ett mer aktivt sammarbete med auktionshus och antik- och konsthandlare,säger Magnus Green.

- Att det gamla sockenbudstyget återbördats till Norrbo församling är något av en solskenshistoria och visar att även stölder som ligger långt tillbaka över tid kan få ett gott slut. I detta fall tack vare gott samarbete mellan Svenska kyrkan och Uppsala Auktionskammare. Nu kan det återigen komma i bruk vid utdelandet av nattvardens sakrament, avslutar Magnus Green.

Vid ceremonin i Skultuna kyrka den 2 oktober kl. 11.00, som genomförs som en del av ordinarie gudstjänst, medverkar bland annat antikvarie Magnus Green, kulturarvssamordnare John Rothlind, pastoralområdeschef Malin Lindström, komminister David Berglund, Karin Andersson, församlingsrådets ordförande samt Ann-Catrin Johansson, kulturarvshandläggare.

Vad är ett sockenbudstyg

Sockenbudstyg var mycket vanliga förr i tiden, men används även idag. Förr när du blev gammal eller sjuk och inte kunde delta i gudstjänsterna fick prästen göra hembesök hos dem som önskade samtal eller ville få nattvard. Namnet kommer av ordet ”sockenbud” som är själva budet som prästen får att besöka sjuka och ge dem nattvarden. Ett sockenbudstyg är alltså en portabel nattvardsuppsättning, d v s en kalk med paten, flaska för vin och en oblatask med oblater.

För mer information

Kontakta kommunikationschef Ulrika Säfström Sunnerfelt, Svenska kyrkan Västerås, 021-10 76 13.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nära Gustaf Norén när Mikaeli Möter24.10.2022 09:11:03 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 12 november kl 19 kickar en av höstens närmaste kvällar igång. Det är i Mikaelikyrkan på Hammarby, som ett unikt samtal äger rum, under konceptet Mikaeli Möter. Maria Agstam Häggkvist, präst, leder samtalet med en av Sveriges mest älskade och omtalade musiker - numer även kyrkopolitiker - Gustaf Norén. Samtalet ramas in av Gustafs favoritmusik, så mycket bättre än du nånsin hört den. Café Mika håller öppet under kvällen. Evenemanget är kostnadsfritt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum