Akademiska sjukhuset

Ökad automation och slutenvårdsdoser ska stärka läkemedelsförsörjningen på Akademiska

Dela
Akademiska sjukhuset har som mål att ligga i framkant inom sjukhusfarmacin i Sverige och gör det inom flera områden redan idag. Nu bygger sjukhuset en mer effektiv läkemedelsförsörjning där manuella informationsöverföringar elimineras, med målet att öka patientsäkerheten vilket uppmärksammas på världsfarmaceutdagen 25 september.
Elinor Gising är farmaceut på läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset, en av fyra enheter där farmaceuter arbetar.
Elinor Gising är farmaceut på läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset, en av fyra enheter där farmaceuter arbetar.

– Vi strävar efter att skapa en helhetslösning för läkemedelsförsörjning som vi hoppas blir den mest avancerade och kompletta i landet. Den bygger på idéer och erfarenheter från Sverige men även utlandet. Bland annat planeras för så kallad sluten läkemedelskedja, säger Hans Sjöberg, chef för enheten läkemedel och farmaci på Akademiska sjukhuset.

En sluten läkemedelskedja innebär att riskmoment såsom manuella informationsöverföringar helt elimineras – från läkemedelsordination, via produktion och iordningsställande till administrering. För att uppnå detta behöver man bland annat införa en så kallad slutenvårdsdos till inneliggande patienter; att tabletter och kapslar med läkemedel förpackas för varje patient och doseringstillfälle i dospåsar.

– Kopplat till produktionen av slutenvårdsdoser planeras ett avancerat system för farmaceutisk validering, System Assisted Pharmacist VALidation (SAPVAL), där läkemedelsordinationer kopplas ihop med data från journalsystemet, för att patientspecifikt kunna identifiera och åtgärda riskordinationer. Här samverkar Akademiska i ett forskningsprojekt tillsammans med enheten människa-dator interaktion vid Uppsala universitet för att skapa en mjukvara som tillämpar machine learning, säger Ulrika Gillespie, biträdande chefsapotekare på Akademiska sjukhuset.

I Sverige är farmaceuter ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. På Akademiska sjukhuset arbetar flertalet farmaceuter inom enheten läkemedel och farmaci som bildades 2019 och utgör sjukhusets sjukhusapoteksfunktion.

Sjukhusets farmaceuter finns på fyra enheter:

- Läkemedelsberedningen med fokus på cytostatika och aseptiska beredningar såsom parenteral nutrition till för tidigt födda barn.
- Läkemedelsförsörjningen, som förser hela sjukhuset samt Lasarettet i Enköping med läkemedel och vätskor. Enheten arbetar även med sortimentsfrågor, resthantering, kvalitetsgranskning och regionala och lokala rutiner för läkemedelshantering.
- Klinisk farmaci, cirka 20 enheter/avdelningar på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping som dagligen bemannas av apotekare och receptarier. Apotekarna fungerar främst som stöd för läkarna, genomför läkemedelsgenomgångar, stöttar vid ordination (framförallt vid utskrivning) och håller patientsamtal. Receptarierna vänder sig mer till sjuksköterskorna och fokuserar på läkemedelshantering, beställning och iordningställande av läkemedel vid hemgång mm.
- Kliniska prövningar, en liten enhet som hanterar dokumentation kring och iordningställande av läkemedel vid läkemedelsprövningar som genomförs på sjukhuset.


Nota bene. Farmaceuter i världen bidrar på många sätt till medborgarnas hälsa, men ibland lite i det tysta. Målet med Världsfarmaceutdagenär att visa hur farmaceuter bidrar till säkra och effektiva läkemedel av hög kvalitet och verkar för en optimal nytta av läkemedlen med farmaceutiska tjänster, bland annat med hjälp av modern hälsoteknik. (Källa: Svensk Farmaci 7 september 2020)


För mer information, kontakta:
Hans Sjöberg, chef för enheten läkemedel och farmaci på Akademiska sjukhuset, tel: 070-611 26 51, e-post: hans.sjoberg@akademiska.se

Ulrika Gillespie, biträdande chefsapotekare, tel: 073-905 92 63, e-post: ulrika Gillespie@akademiska.se

Bilder

Elinor Gising är farmaceut på läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset, en av fyra enheter där farmaceuter arbetar.
Elinor Gising är farmaceut på läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset, en av fyra enheter där farmaceuter arbetar.
Ladda ned bild
Apotekare inom Läkemedel och farmaci, Akademiska sjukhuset
Apotekare inom Läkemedel och farmaci, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

Internationell studie visar: Information om dödfödsel behöver förbättras13.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vården under graviditet och förlossning kan förbättras på flera områden, inte minst i samband med dödfödsel. Enligt en studie, ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, behöver föräldrar involveras mer i beslutsfattande om förlossning och få bättre information om dödfödsel inom vården. Även när det gäller bemötandet från vårdgivare finns förbättringspotential.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye