Oro för elkostnaderna – så gör boende för att minska förbrukningen

Viktigt att vara sparsam med energin
Politiker, myndigheter och andra aktörer uppmanar till att hushålla med el och värme under den kommande vintern. I Bostadsförmedlingens kundpanel tycker över 80 procent att det är viktigt att försöka spara på elen och värmen och över 30 procent känner oro för kostnaderna. Dessutom tror nästan hälften att beteendet den här vintern kan komma att få ganska eller mycket stora bestående effekter på hushållets förbrukning framöver.
Så gör hushållen för att spara el
Fyra av tio uppger att de redan följer ett flertal spartips. De populäraste är att stänga av apparater som inte används, ställa in rätt temperatur för kyl och frys och att släcka lampor när man inte är i rummet. Att lufttorka tvätten istället för att använda torktumlare och torkskåp var det inte lika många som var intresserade av. Särskilt inte om man bor i ett flerbostadshus.
Det går att göra mer
Bostadsförmedlingen undersökte acceptansen för ytterligare åtgärder. Flest kunde tänka sig att göra insatser genom effektiv vädring, att täta dörrar och fönster samt att ta korta duschar och undvika bad. Däremot var det inte så många som ville undvika att duscha på morgonen eller skruva ner värmen på elementen. När det gäller att sänka elementvärmen var de som bor i flerbostadshus mer tveksamma än de som bor i småhus.
Energibesparingar utanför hushållet
För boende i flerbostadshus finns det även åtgärder som går att genomföra utanför det egna hushållet. Acceptansen är mycket hög för att sänka temperaturen i allmänna utrymmen och att hålla trapphusbelysningen tänd kortare tid. Däremot finns det ett tydligt motstånd mot att minska utebelysningen runt fastigheten och att sänka temperaturen vid köldknäppar.
Om Bostadsförmedlingens undersökningar
Bostadsförmedlingen i Stockholm har lång erfarenhet och djup kunskap om bostadsmarknaden. Kundpanelen är representativ för personerna i bostadskön. Syftet med panelen är att ta reda på preferenser och åsikter kring boendefrågor. Den här undersökningen genomfördes i november 2022 och besvarades av 2 799 personer.
Nyckelord
Kontakter
Marika NordströmChef Marknad och kommunikation
Tel:076-104 49 05marika.nordstrom@bostad.stockholm.seBilder

Om
Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar hyreslägenheter i hela Stockholmsregionen och samarbetar med cirka 200 bostadsbolag. Vi är länken mellan bostadssökande och fastighetsägare och har 75 års erfarenhet av Stockholms hyresmarknad. Med cirka 130 medarbetare ingår vi i koncernen Stockholms Stadshus AB, som ägs av Stockholms stad. Läs mer på bostad.stockholm.se.
Följ Bostadsförmedlingen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Bostadsförmedlingen
Februari 2023 i korthet – 1 372 förmedlade bostäder3.3.2023 09:23:28 CET | Pressmeddelande
I februari förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1 372 bostäder. Den genomsnittliga kötiden var 9,3 år.
Januari i korthet - 1 614 förmedlade bostäder6.2.2023 09:41:40 CET | Pressmeddelande
I januari förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1 614 bostäder. Den genomsnittliga kötiden var 8,7 år.
December 2022 i korthet – 1 493 förmedlade bostäder20.1.2023 14:06:49 CET | Pressmeddelande
I december förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1 493 bostäder. Den genomsnittliga kötiden var 9,3 år.
Rekordmånga bostäder förmedlades av Bostadsförmedlingen 202217.1.2023 14:36:47 CET | Pressmeddelande
Bostadsförmedlingen i Stockholm slog för femte året i rad rekord i antalet förmedlade bostäder. Under 2022 förmedlades 19 530 hyresbostäder och omkring 40 000 personer kunde därmed flytta in i en ny bostad.
November i korthet - 1 665 förmedlade bostäder5.12.2022 12:56:27 CET | Pressmeddelande
I november förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1 665 bostäder. Den genomsnittliga kötiden var 9,1 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum