Ecster

Över 300 000 villaägare planerar att investera i solpaneler i år - ökning med 70%

Dela
17% procent av Sveriges husägare vill installera solpaneler under det kommande året. Det är en ökning med hela 70% procent jämfört med 2021, visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster. Den främsta anledningen är att få billigare elkostnader då elpriserna under 2022 ökat lavinartat och förväntas fortsätta öka under hösten och vintern.

Energipriserna skjuter i höjden i Sverige och en allvarlig energikris hotar att drabba Europa delvis på grund av det rådande kriget i Ukraina. I takt med att elpriserna stiger börjar allt fler svenskar titta på lösningar för att sänka sina el- och energikostnader. Det har gjort att intresset för solceller har fortsatt att öka. Hela 300 000 av de tillfrågade villaägarna säger nu att de planerar att installera solceller det kommande året.

− De senaste åren har utbyggnaden av solkraft ökat kraftigt, vilket syns runt om i landet där både villatak, företagsbyggnader och åkermark täcks med solceller. Resultatet i undersökningen speglar den efterfrågan vi idag har bland säljföretag i branschen kring möjlighet att erbjuda finansiering. Att finansiering erbjuds direkt i samband med köpet innebär att fler har möjlighet att ta steget att konvertera till mer långsiktigt hållbara energikällor, säger Anna Parmström Kommunikations- och hållbarhetchef Ecster.

Undersökningen visar att 90% av de tillfrågade vill installera solceller för att få en bättre ekonomi och minska sina elkostnader med hjälp av solenergi. 29% ser också att solceller kan öka värdet på huset som en anledning till att installera solceller.

Samtidigt är ett av hindren som många svenskar ser med att skaffa solceller den ekonomiska aspekten. Bland de villaägare som uppger att de inte planerar att installera solceller uppger hälften (49%) att den initiala kostnaden är för dyr, och nära en fjärdedel (23%) uppger att det är en för lång återbetalningstid. 11 procent svarar att de redan har solceller, 10 procent uppger att bidraget från staten är för lågt.

– Ekonomin är alltså både en drivkraft och ett hinder för de som vill installera solpaneler. Det är en stor investering initialt, men samtidigt har solceller sjunkit i pris och ökat i effektivitet under den senaste tiden. De rekordhöga elpriserna förändrar såklart kalkylen. Fler villaägare känner av det ekonomiska läget i samhället just nu och hela 71% av de tillfrågade i undersökningen svarade att de planerat åtgärder för att minska sina elkostnader i hemmet under året, säger Anna Parmström.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–8 oktober 2022.

Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år.

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Källa: SCB. 1.9 miljoner svenskar bor i egenägt småhus https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/boende-i-sverige/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Ecster
Ecster
Box 2169
10314 Stockholm

http://www.ecster.se
Ecster samarbetar med tusentals säljföretag över hela Sverige och erbjuder betallösningar för både e-handel och fysisk butik. Vi finns lokalt representerade i hela landet och har vårt huvudkontor i Stockholm. Under mer än 60 år inom Handelsbanken Finans har vi utvecklat och förfinat våra produkter. Idag har vi en bred palett av betalsätt som ger konsumenter möjlighet att finansiera allt ifrån de små vardagsinköpen till de lite större investeringarna. Alla våra betalsätt har vi nu samlat under begreppet din nya plånbok. Varmt välkommen till Ecster. Ecster är en del av Handelsbankenkoncernen.

Följ Ecster

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ecster

Svenskarna oroar sig för sin privatekonomi – men nästan hälften tänker ändå inte öka sitt sparande21.7.2022 05:00:00 CEST | Pressmeddelande

I tider av ökad inflation, höjda mat-, el- och bränslepriser oroar sig många svenskar för sin privatekonomi. Hela 9 av 10 svenskar känner oro för inflationen och mer än var tredje svensk tror att deras privatekonomi kommer försämras under året. Ändå väljer många att inte spara mer på bankkontot inför sämre tider. Detta visar en nyligen gjord Sifo-undersökning på uppdrag av betalföretaget Ecster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum