Region Örebro län

Pandemin sätter sin prägel på bibliotekens framtida verksamhet

Dela

Region Örebro läns biblioteksplan har reviderats för att säkerställa att den är aktuell samt att den matchar de behov och önskemål som kommit fram i spåren av pandemin.

Precis som övriga regioner i Sverige har Region Örebro län en plan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Den nu gällande planen löper ut först år 2023 men då samhället är föränderligt har vissa uppdateringar varit nödvändiga för att länets invånare även fortsättningsvis ska kunna erbjudas bästa möjliga service.

- Biblioteken är en grundpelare för både kulturen och folkbildningen. Folkbiblioteken är genom sin spridning i alla kommuner tillgängliga för det stora flertalet invånare. Biblioteken är av stor betydelse för demokratin genom att de ger allmänheten kostnadsfri åtkomst till det fria ordet, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden och ledamot i regionstyrelsen.

De uppdateringar som gjorts i planen är i många fall kopplade till det utvecklingsarbete som har genomförts, och också ska genomföras, inom biblioteksverksamheten och läsfrämjandet efter pandemin. Bland annat säger planen numera att nya metoder för hållbar utveckling och mänskliga rättigheter inom biblioteksområdet ska utforskas med ett särskilt fokus på demokrati, läs- och litteraturfrämjande, digitalisering och relevans.

- Region Örebro län har till uppgift att stödja biblioteken i länet med bland annat kompetensutveckling. Därför är den nya regionala biblioteksplanen mycket viktig, säger Torbjörn Ahlin.

Kontakt

Torbjörn Ahlin, ordförande i kulturnämnden och ledamot i regionstyrelsen, telefon: 073-84 27 454

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Torbjörn Ahlin
Torbjörn Ahlin
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum