Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Positiva löneeffekter av yrkeshögskoleutbildning

Dela

Tillväxtanalys effektutvärdering visar att en påbörjad YH-utbildning ger positiva effekter på både löner och andra arbetsmarknadsrelaterade utfall.

Kent Eliasson, analytiker på Tillväxtanalys.
Kent Eliasson, analytiker på Tillväxtanalys.

Utvärderingen omfattar samtliga nybörjare på en YH-utbildning under perioden 2005–2016 som vid inträdet var 19–54 år och hade gymnasium som högsta utbildning, cirka 130 000 individer.

– När vi jämför deltagarna i YH-utbildningen med ett slumpmässigt urval individer i samma åldersspann som har samma utbildningsbakgrund men som inte påbörjar en YH-utbildning ser vi flera intressanta resultat, säger Kent Eliasson, analytiker på Tillväxtanalys och fortsätter:

– När det gäller lön ser vi att äldre män i YH-utbildning har signifikant högre löner än äldre män i jämförelsegruppen från och med det femte året efter påbörjad utbildning. För äldre kvinnor ser vi en stabil och positiv effekt från och med det fjärde året. Yngre män och kvinnor har den högsta lönepremien det femte respektive det fjärde året efter påbörjad utbildning.

Enligt Tillväxtanalys beräkningar är utbildningsformens samhällsekonomiskt lönsam. Kalkylen bygger bland annat på den direkta utbildningskostnaden, den skattade alternativkostnaden och de skattade löneeffekterna av en YH-utbildning.

Tillväxtanalys publicerar utvärderingen den 16 december på tillvaxtanalys.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kent Eliasson, analytiker på Tillväxtanalys.
Kent Eliasson, analytiker på Tillväxtanalys.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum