Stockholms stad

Pressinbjudan: Den 3 oktober tilldelas Katarina Taikon-priset 2017 #Vistårinteut, Fred Taikon och Maria-Teresa Asplund

Dela

För andra året i rad delar Stockholms stad ut Katarina Taikon-priset som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. Årets pristagare är #Vistårinteut, Fred Taikon och Maria-Teresa Asplund.

Katarina Taikon-priset instiftades år 2015 av Stockholms stad. Priset är 100 000 kronor per år och ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

Priset delas ut vid en ceremoniell lunch för inbjudna gäster i Stockholms Stadshus den 3 oktober – som även var datumet för Katarina Taikons bok ”Zigenerskan” som utkom den 3 oktober 1963.

Media
Efter prisceremonin kommer media ha möjlighet att ställa frågor till pristagarna. Pressträffen kommer ske den 3 oktober klockan 13:40 i Stadshuset, Ragnar Östbergs plan 1. Vänligen anmäl deltagande till nedan kontaktperson. 

Årets pristagare
Utifrån följande motivering har juryn för Katarina Taikon-priset i år valt att tilldela priset till:

 • #Vistårinteut
  Rörelsen har på ett imponerande sätt mobiliserat och skapat opinion kring ensamkommande barn och ungas situation. #Vistårinteut går emot den växande främlingsfientliga vågen i samhället för att ge barnen ett värdigt liv. I ett samhällsklimat som alltmer präglas av högre murar är rörelsen en lysande fyr i kampen för mänskliga rättigheter.
 • Fred Taikon
  Genom att ihärdigt och framgångsrikt drivit frågan om Skånepolisens register över romer har han givit många romer upprättelse. Fred har mobiliserat och visat att det går att få rätt i en juridisk process i ett sammanhang där många avstår att anmäla brott mot de mänskliga rättigheterna av brist på förtroende för systemet. Fred har sedan 1960-talet kämpat för romers kultur och rättigheter i Stockholm.
 • Maria-Teresa Asplund
  Genom sin knutna näve vid en nazistdemonstration blev hon en känd symbol för kampen mot rasism. Maria-Teresas mod lämnar avtryck och ingjuter styrka i en tid där organiserade nazister normaliseras och ges tillträde till fler och fler sammanhang. Hon är en Stockholmsprofil som nästan alltid är på plats när det hålls manifestationer till försvar av mänskliga rättigheter, mot orättvisor och för allas lika värde.

Jury för 2017

 • Sissela Nordling Blanco, ordförande i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter
 • Robert Hårdh, Civil Rights defenders
 • Lawen Mohtadi, journalist och författare
 • Atusa Rezai, Rädda Barnen
 • Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon

Nomineringen till priset har varit öppen för allmänheten och pågått mellan den 15 maj och 2 juli år 2017. 

 

Kontakt
Anmälan för journalister samt information om ceremonin
David Khabbazi, Kommunikationsenheten, Stadsledningskontoret
E-post: david.khabbazi@stockholm.se
Tfn: 08-508 29 386

Kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter och juryn för Katarina Taikon-priset
Zandra Bergman, pressekreterare, Feministiskt initiativ 
E-post: zandra.bergman@stockholm.se
Tfn: 0761-22 91 75

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stads kulturpristagare 201917.5.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

I år delar Stockholms stad ut fem hederspriser, ett Bellmanpris och ett Lennart af Petersenspris. Priserna tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. I år går Bellmanpriset till Thåström, Lennart af Petersenspriset till Anders Petersen och hederpriserna går till Agneta Pleijel (litteratur), Sherihan Cherrie Hersi (musik), Fredrik "Benke" Rydman (scenkonst), Sirous Namazi (konst) och Manne af Klintberg (kulturarbete för barn och unga).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum