Trafikverket

Pressinbjudan: Hasselmusen får en säker passage när vägen till Stenshuvud flyttas

24.4.2017 08:23 | Trafikverket

Dela

I 40 år har det varit känt att hasselmusen funnits vid Svabesholm. Hasselmusen är extremt känslig för omställningar och i samband med att väg 1606 flyttas för att öka säkerheten och framkomligheten kommer en hasselmuspassage att byggas.

Den 18 april 2017 startade NCC Construction Sveriges arbetet med att flytta vägen som leder ner mot parkeringen vid nationalparken Stenshuvud. Vägen flyttas 200 meter söder om Svabesholms Kungsgård och ansluts därefter till den befintliga vägen. Hasselmuspassagen kommer att byggas norr om Gladelundsvägen, mellan bostadsfastigheterna väster om planområdet och den nya vägsträckningen. Passagen byggs i form av en spaljéliknande konstruktion med klängväxter som ska öka trivseln för att hasselmusen ska välja rätt väg.

Nationalparken Stenshuvud är ett av Skånes mest populära turistmål och vägen är hårt trafikerad. Ombyggnaden av vägen görs för att öka säkerheten och framkomligheten på sträckan.

För att påverka turistsäsongen så lite som möjligt bygger vi på ett effektivt sätt och kommer endast att påverka trafiken under 3 tillfällen.

Media hälsas välkomna för att se byggandet

Tid och plats: 26 april 2017, klockan 10.00. Vi samlas vid NCC Construction Sveriges etablering vid Svabesholms Kungsgård.

Läs mer om projektet www.trafikverket.se/stenshuvud

Kontakter

Christian Björnsson, projektledare Trafikverket, 010-123 80 77

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste nyheterna från Trafikverket

Pressinbjudan Trafikverket har förbättrat säkerheten längs väg 597 genom Björsbyn18.5.2017 13:25

Den 19 maj inviger Trafikverket den 4,3 km långa gång- och cykelvägen längs väg 597 mellan Reveln och Sinksundet, genom Björsbyn. Gång- och cykelvägen är dels friliggande och dels åtskild med kantsten. Passager och refuger ger säkrare övergångar för oskyddade trafikanter. Vägen har även förbättrats för fordonstrafik. Linjemålning återstår och görs under våren 2017. Tid och plats: Fredagen den 19 maj 2017 kl. 15.00–16.30 vid fotbollsplanen i Björsbyn. Besökare har möjlighet att genomföra en cykelutmaning och delta i tipspromenad. På plats deltar Arnold Vonkavaara, regional direktör, Trafikverket och Malin Lagervall, stadsbyggnadschef, Luleå kommun.   BakgrundBjörsbyn ligger nära Luleå och främst stadsdelen Porsön med affär, vårdcentral, skola, kyrka och universitet. I Björsbyn finns en välbesökt fotbollsplan och ett antal stall med många unga medlemmar. Innan den nya gång- och cykelvägen byggdes fanns ett behov av att kunna gå eller cykla mellan platserna och trafikmiljön längs Björsbyv

I vårt nyhetsrum kan du läsa de senaste nyheterna, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.Besök vårt nyhetsrum