Trafikverket

Pressinbjudan: Marieholmstunnelns första tunneldel sänks ner till under botten av Göta älv

Dela

Från den 2/12 – 9/12 pågår arbetet med att sänka ner Marieholmstunnelns första tunneldel till under botten av Göta älv. En spännande milstolpe för projektet och en historisk händelse i Göteborg. Tunneldelen sjösattes i april 2017.

Arbetet med att sänka ned tunneldelen är en speciell och komplicerad process som kräver stor noggrannhet och särskild kompetens. Det är ett stort antal internationella experter på sådana arbeten som deltar. Marieholmstunneln byggs som en så kallad sänktunnel – där tunneln byggs i tre delar och sammanfogas under vattnet. En tunneldel väger 25 000 ton och är cirka 100 meter lång, 30 meter bred och omkring 10 meter hög.

Marieholmstunneln, som är klar 2020, kommer att minska sårbarheten i Göteborgs trafiksystem väsentligt och avlasta trafiken genom Tingstadstunneln. Förbättrad framkomlighet för kollektivtrafiken och minskade utsläpp från vägtrafiken är andra positiva effekter av tunneln.

Bygget av Marieholmstunneln är världsunikt eftersom det färdigställs endast ett liknande sänktunnelprojekt om året i hela världen.

Media är välkomna att följa arbetet på plats vid torrdockan på Tingstadssidan, Hisingen.

Tid: Torsdag 7 december klockan 9.30–11.00

Plats: Samling på Züblins projektkontor, Marieholmsgatan 24, se bifogad karta. För att ta sig dit ta E45 och ta avfart Slakthusgatan mot Gamlestaden/Partihallarna och följ sedan skyltar mot Marieholm.

Program

  • Status Marieholmtunneln
  • Beskrivning av händelseförloppet vid nedsänkningen
  • Säkerhetsinstruktioner inför besöket på byggarbetsplatsen och utdelning av skyddskläder
  • Promenad till anvisad plats vid torrdockan där arbetet utförs
  • Tid för intervjuer med projektledare

Från Trafikverket medverkar bland annat projektledare Johan Andrén samt Nicole Jakobs, Blockchef Immersion och Christiane Hof, Design Manager Temporary Works från entreprenören Züblin.

Av säkerhetsskäl är föranmälan obligatorisk. Anmälan till Susanne Gebauer, Kommunikationsansvarig, 070-577 47 30, susanne.gebauer@trafikverket.se eller Pär Aronsson, Presskommunikatör, 072-141 80 74, par.aronsson@trafikverket.se
Notera att eftersom arbetet är väderberoende kan datumet för pressträffen komma att ändras med kort varsel.

Läs mer om Marieholmstunneln: www.trafikverket.se/marieholmsforbindelsen

Kontakter

Susanne Gebauer, Kommunikationsansvarig, 070-577 47 30
Pär Aronsson, Presskommunikatör, 072-141 80 74

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum