Stockholms stad

Pressinbjudan: Nobelpristagare i fysik gästar Kungsholmens västra gymnasium digitalt

Dela

Två av årets Nobelpristagare i fysik gör ett digitalt besök på Kungsholmens västra gymnasium den 14 december. Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi kommer att svara på frågor från vetgiriga elever om Nobelpristagarnas studier av klimatet samt kaotiska och till synes slumpartade fenomen.

- Vi arbetar med såväl studiebesök som att bjuda in olika föreläsare till skolan. Det är roligt att vi har blivit erbjudna att få ett digitalt skolbesök av Nobelpristagarna i fysik i år där bland annat modellering för förutsägelse av global uppvärmning är något som är aktuellt och kanske intresserar eleverna lite extra, säger Andreas Eriksson, rektor på Kungsholmens västra gymnasium.

Elever från naturvetenskapliga programmet leder paneldiskussion

Skolans elever ser fram emot att få lyssna till föreläsningar av både en ledamot från Kungl. Vetenskapsakademiens priskommitté och Nobelpristagarna i fysik. Det två timmar långa besöket avslutas med en paneldiskussion under ledning av elever som går de naturvetenskapliga programmen.

- Det blir spännande att höra vad våra elever kommer att ställa för frågor till Nobelpristagarna. Det dyker ofta upp intressanta och fördjupade perspektiv när bra förebilder är på besök. Vi kommer att förbereda oss väl, med studier av de områden prisen handlar om. I år anknyter prisen både till spännande teori och till tillämpningar som påverkar mänsklighetens framtid , säger Björn Einarsson, förstelärare och ämneslärare i fysik och matematik på skolan.

Evenemanget kommer att äga rum i skolans aula och Nobelpristagarna kommer att delta digitalt. Cirka 200 elever kommer att finnas på plats. Aulan rymmer dock en publik med upp till 400 personer så det kommer att vara möjligt att hålla avstånd.

Vill du som journalist besöka evenemanget?

Kontakta Eva Nevelius, pressansvarig på Kungl. Vetenskapsakademien
Telefon: 070-878 67 63
E-post: eva.nevelius@kva.se

Tid och plats 

Datum: 14 december 2021
Tid: 10.00 – 12.00
Plats: Aula Campus Konradsberg, Rålambsvägen 14 A

Programmet i korthet

Välkomsthälsning, Kungsholmens Västra Gymnasium, 5 min
Introduktion av ledamot från priskommittén, 10 min
Föreläsning av Hasselmann, 15-20 min
Föreläsning av Parisi, 15-20 min
Q/A med elevpanel, 30-40 min
Avslutande ord från skolan.

Fakta om årets Nobelpristagare i fysik:
Länk Kungl. Vetenskapsakademien

Fakta om Kungsholmens västra gymnasium:
Länk till skolans webbplats

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Utanför kontorstid: Sofia Oliv, kommunikationschef, 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum