Trafikverket

Pressinbjudan Nya gång- och cykelvägar i Mora och Borlänge

Dela

Det är många nya gång- och cykelvägar på gång i Dalarna. Den 18 september invigs en i Mora och en i Borlänge. De ska göra det säkrare, tryggare och smidigare att gå och cykla.

Säker cykling är en viktig del i ett hållbart transportsystem. Att cykla är bra för hälsan, miljön, ekonomin och samhället. Det är ett smidigt sätt att ta sig fram, särskilt i stadsmiljöer. Att cykla korta och medellånga sträckor i staden går ofta minst lika snabbt som att åka kollektivt. På så sätt är cyklingen ett viktigt komplement till kollektivtrafiken.


Välkomna till invigningarna den 18 september


Under Trafikantveckan slår Trafikverket och Region Dalarna tillsammans ett slag för cykeln som transportmedel. Då invigs två nya gång- och cykelvägar: en i Kråkberg, Mora och en i Sellnäs, Borlänge.

På de två platserna berättar Trafikverket och Region Dalarna om de nya gång- och cykelvägarna och om vad som byggs och planeras för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter, till exempel gående och cyklister, under de kommande åren.

Invigning i Sellnäs, Borlänge Datum: 18 september
Tid: 16.00–17.00
Plats: Betania församlingsgård, Sör Sellnäs.
Medverkande: Cathrine Kotake, regional direktör, Trafikverket Region Mitt och Kent Söderlund, infrastrukturstrateg på Region Dalarna.

Invigning i Kråkberg, Mora Datum: 18 september
Tid: 16.00–17.00
Plats: Norra infarten till Kråkbergsvägen, från väg 70.
Medverkande: Representanter från Trafikverket, Region Dalarna och Mora kommun.


Säkrare och enklare att ta cykeln

De nya gång- och cykelvägarna ska bättre knyta ihop målpunkter som skolor, arbetsplatser, livsmedelsbutiker, hållplatser och centrum. I Mora innebär den en kilometer nya cykelvägssträckan att säkerheten har förbättrats för gående och cyklister mellan Bonäs, Kråkberg och centrala Mora. Den nya sträckan i Sellnäs i Borlänge är en del i ett längre stråk. Arbetet med den fortsatta delen, genom Halvarsgårdarna till Tolsbo, har precis påbörjats.

De nya gång- och cykelvägarna är ett samarbete mellan Trafikverket och Region Dalarna. Region Dalarna har beslutat och finansierat åtgärderna, medan Trafikverket har planerat och byggt.

 

Fler gång- och cykelvägar på gång

Det är fler gång- och cykelvägar på gång i Dalarna. Två som blir klara nu i höst a är de som byggs längs gamla Bangatan i Ludvika och Färnäs bygata i Mora. Mellan 2020 och 2024 kommer det byggas ytterligare åtta nya gång- och cykelbanor i länet.

Kontakter

Åsa Bergqvist, enhetschef Investering, Region Mitt, Trafikverket, 010-124 31 86,
asa.bergqvist@trafikverket.se
Kent Söderlund, infrastrukturstrateg, Region Dalarna, 023-777 065,
kent.soderlund@regiondalarna.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Påminnelse pressinbjudan: Ny Skurubro – för ökad framkomlighet och hållbart resande2.12.2019 10:54:15 CETPressinbjudan

Stockholm är en av Europas snabbast växande huvudstadsregioner. Det ställer höga krav på infrastrukturens anpassning. Trafikverket utvecklar, tillsammans med viktiga aktörer, samhället för att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt - en förutsättning för regionen ska fortsätta att vara en attraktiv plats för alla att leva och arbeta i. Trafikverket vill tillsammans med Nacka kommun hälsa media varmt välkomna till en presentationsfika av den nya Skurubron – för ökad framkomlighet och hållbart resande. När: torsdagen den 5 december 2019, klockan 10.00 Var: Kvarnvägens ände mot Skurubron Deltagare Helena Sundberg, regionchef på Trafikverket region Stockholm Åse Wallin, projektledare för nya Skurubron på Trafikverket Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande på Nacka Kommun Lena Dahlstedt, stadsdirektör på Nacka kommun Efter presentationen finns möjligheten att intervjua deltagarna. Presslegitimation och föranmälan krävs. För anmälan, frågor och intervjuförfrågningar vänligen kontakt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum