Specialpedagogiska skolmyndigheten

Pressinbjudan: Östervångsskolan firar 150 år med stolta elever, personal och teckenspråksartist

Dela

Östervångsskolans 150-årsfirande den 13 maj blir ett sätt att fira kampen för teckenspråket och fira kampen för att barn som är döva eller har en hörselnedsättning ska få rätt till en likvärdig skolgång.

Kindergarten för de yngre eleverna, tidigt 1900-tal.
Kindergarten för de yngre eleverna, tidigt 1900-tal.

I höstas fyllde Östervångsskolan 150 år. På grund av pandemin hålls jubileumsfesten i år och firandet blir den 13 maj, dagen innan Teckenspråkets dag den 14 maj.

- Östervångsskolans 150-årsfirande blir ett sätt för våra elever och vår personal att fira kampen för teckenspråket och fira kampen för barn som är döva eller har en hörselnedsättning och deras rätt till en likvärdig skolgång, säger rektorn Ann Holmström.

Östervångsskolan invigdes år 1871 men det dröjde ända till den 14 maj 1981 innan Sveriges riksdag erkände svenskt teckenspråk som ett språk och som dövas förstaspråk. Den 14 maj har sedan dess firats som Teckenspråkets dag.

- Eleverna på Östervångsskolan blir tvåspråkiga, de får undervisning på de två språken svenskt teckenspråk och skriven svenska. Vi är stolta över vår 150-åriga skola där elever kan kommunicera med varandra på lika villkor, fortsätter Ann Holmström.

Program under jubileumsfesten 13 maj

  • Kl. 11.30-12.30 Jubileumslunch för personal och elever
  • Kl. 12.40-13.50 Underhållning med lärare, elever och Jamila Ouahid, en känd teckenspråksartist bland annat från Melodifestivalen. Fem hedersutmärkelser kommer delas ut till tidigare personal och elever som betytt eller betyder mycket för Östervångsskolan och Östervångsskolans elever.
  • Kl. 14.00-14.30 Fika

Möjlighet finns att intervjua personal och elev och fota de intervjuade. Vi är dock restriktiva med foton på elever och personal under jubileumsfesten.

Läs mer om 150 års firandet av Östervångsskolan.

Mer information:

Petra Eklund, petra.eklund@spsm.se SMS 0705-86 57 57

Nyckelord

Bilder

Kindergarten för de yngre eleverna, tidigt 1900-tal.
Kindergarten för de yngre eleverna, tidigt 1900-tal.
Ladda ned bild

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nya forskarskrifter ökar skolors kunskap om adhd7.9.2021 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan en funktionsnedsättning som adhd påverka en elevs förutsättningar att lära? Vad kan skolan göra för att ge eleven bra stöd, och hur upplever eleverna själva att adhd påverkar dem och deras skolgång? I tre nya skrifter från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, sammanfattar och presenterar forskare olika forskningsresultat för att öka kunskap om adhd och strategier skolor kan ha nytta av.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum