Stockholms stadStockholms stad

Pressinbjudan: Vinterkonst på Odenplan och i Bredäng

Dela

Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo inviger konsten i Levande Stockholm vinter på Odenplan, torsdagen 9 december, klockan 15.00. Konstnären Anna Berglund medverkar på plats.

Verket Urban Jewel av Anna Berglund på Odenplan: Foto: Giulia Cairone
Verket Urban Jewel av Anna Berglund på Odenplan: Foto: Giulia Cairone

I samband med trafikkontorets satsning Levande Stockholm vinter har Stockholm konst bjudit in konstnärerna Anna Berglund och Jacob Dahlgren till varsitt torg i staden. De har producerat nya verk till de två platserna. Deras uttryck är det motsatta, men båda arbetar med att träna ögat att se konsten i vårt gemensamma rum på nya sätt.

–Konsten utgör en viktig del av att göra Stockholms gator och torg mer levande och inbjudande, inte minst under årets mörkare månader. Förutom att bidra till en vackrare stadsmiljö så manar årets två verk till eftertanke och samtal, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

Anna Berglund har gjort ett halsband av glas- och stålkulor. Det ligger kvarglömt i Soltrappan på Odenplan. Spännet lyser upp mörkret och platsen ter sig plötsligt lite vänligare. I sina arbeten, främst i glas, spänner Anna Berglund bågen för vad materialet kan utvecklas till och bli. Färg och form, med inspiration från 1800-takets estetik, böljar och svämmar över i hennes verk.

–Våra urbana och offentliga rum präglas av krav på ändamålsenlighet, de ska vara praktiska och förnuftiga. Konstens roll bör signalera det motsatta. Det vackra och sköna är en protest mot livets krav på effektivitet och ändamålsenlighet, säger Anna Berglund om verket Urban Jewel.

Jacob Dahlgrens arbete är inspirerat av såväl minimalistisk som konstruktivistisk tradition. Hans färgstarka och abstrakta kompositioner tar sig olika uttryck, i olika material. Vardagliga ting omkring oss skapar repetitiva serier och i sin konst undersöker Jacob Dahlgren lekfullt det konceptuella såväl som det klassiska måleriet.

–Det är fantastiskt att kunna visa två konstnärer som skiljer sig åt så markant, både visuellt som innehållsligt. Det skapar en spännande pendang dem och platserna emellan och visar på den bredd som finns inom den offentliga konsten idag, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.

Stockholm konst medverkar i trafikkontorets satsning Levande Stockholm som genomförs sommar och vinter för att skapa gestaltade och trivsamma utemiljöer. Curator är Frida Cornell. Konsten visas till och med den 5:e februari.

Anna Berglund (f. 1973) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfack, institutionen för keramik och glas. Hon har medverkat i flertalet separat- och grupputställningar nationellt och internationellt. Uppmärksammande gestaltningar inkluderar Nya Karolinska Solna, EU rådet, Lexbygganden i centrala Bryssel och Norrlands universitetssjukhus.

Jacob Dahlgren (f. 1970) bor och verkar i Stockholm. Han är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och ställer sedan början av 2000-talet flitigt ut över hela världen. Som en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer finns han representerad i stora internationella samlingar och på Moderna museet och Nationalmuseum. 2007 representerade han Sverige i den prestigefulla konstbiennalen i Venedig.

Tack till SL som upplåter Soltrappan till konsten.

Mer information om konstnärerna och verken: Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, 08-508 31 320.

Presskontakt, kulturförvaltningen: Carolina Ekéus 076-123 18 80

Presskontakt för Jonas Naddebo, (C) kultur-och stadsmiljöborgarråd: Nora Gahnström Kibayi 076-122 94 24

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Verket Urban Jewel av Anna Berglund på Odenplan: Foto: Giulia Cairone
Verket Urban Jewel av Anna Berglund på Odenplan: Foto: Giulia Cairone
Ladda ned bild
Verk av Jacob Dahlgren på Bredängs torg. Foto: Giulia Cairone
Verk av Jacob Dahlgren på Bredängs torg. Foto: Giulia Cairone
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum