IndustriarbetsgivarnaIndustriarbetsgivarna

Pressträff om den skånska industrins förutsättningar inför avtalsrörelsen

Dela

Avtalsrörelsen för 2023 närmar sig. Industriarbetsgivarna och IKEM – Innovations- och kemiindustrierna bjuder in till en pressträff i Helsingborg, Skåne, den 27 oktober kl 10.30 för att redogöra för den skånska industrins förutsättningar i avtalsförhandlingarna. Arbetsgivarorganisationerna företräder 500 skånska företag med ca 20 000 anställda.

Industriföretagen i Skåne står inför stora möjligheter med nyinvesteringar och nyetableringar av grön teknik och industrier. Men de står också inför stora utmaningar med skenande energipriser, lågkonjunktur och en orolig omvärld och samtidigt stundar en ny avtalsrörelse.

Den skånska industrins utveckling är central för regionens arbetsmarknad och välfärd. Företagens konkurrenskraft är också avgörande för att nå klimatmålet. Samtidigt har den svenska energipolitikens slagit särskilt hårt mot den skånska industrin. Den planerbara elproduktionen har monterats ned och marknadspriset i elområde 4, södra Sverige, stiger. För att kunna sänka utsläppen och behålla jobben krävs omfattande klimatinvesteringar.

Jonas Hagelqvist, VD för IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, och Per Hidesten, VD för Industriarbetsgivarna, bjuder nu in till pressträff för att diskutera den skånska industrins förutsättningar i de kommande avtalsförhandlingarna.

Om avtalsförhandlingarna 2023

Industrins konkurrenskraft avgör vilka löneökningar som Sverige kan bära. Under avtalsrörelsen för 2023 kommer industrins arbetsgivare och fackförbund att förhandla om löner och arbetsvillkor för ca 20 000 skånska löntagare i 450 avtal. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna företräder bas- och processindustrin och är med och förhandlar fram industrimärket. Det utgör sedan normen för hela arbetsmarknaden.

Datum och tid: Torsdagen den 27 oktober kl 10.30

Plats: Elite Hotel Marina Plaza, Kungstorget 6, Helsingborg

Anmäl deltagande till Linn Friman, pressekreterare på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, på mejladressen linn.friman@ikem.se eller telefonnummer 072-201 98 59.

Om IKEM

IKEM företräder omkring 1 400 svenska och utlandsägda företag med 70 000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse. Våra medlemsföretag står för en fjärdedel av svensk export och för en femtedel av svensk industris förädlingsvärde. Företagen är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag.

Om Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder cirka 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Bilder

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum