Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Privata sjukvårdsförsäkringar ökar klyftorna

Dela

Idag har 800 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring, en siffra som ökar i takt med att upphandlingarna av privat vård ökar. Detta ökar risken att människor tränger sig före i vårdkön. - Privata sjukförsäkringar slår sönder välfärden. Vi måste sätta stopp för marknadsvården nu, säger Carina Örgård (v), regionråd i Västra Götaland.

-  Vi vill stoppa möjligheten för privata vårdföretag att ha avtal med Västra Götaland och samtidigt bedriva privat vård, säger Carina Örgård (v). 

Därför ordnade Vänsterpartiet Västra Götaland ett samtal om privata sjukvårdsförsäkringar på scenen i Nordstan på söndagen. Vänsterpartiets regionråd i opposition Carina Örgård (v) träffade forskaren John Lapidus för att diskutera hur de privata sjukvårdsförsäkringarna bidrar till att öka klyftorna i vårt samhälle. Moderator var Gus Kaage, kommunikatör.

- Låter privata vårdgivare patienter med sjukvårdsförsäkring gå före, eller inte? Det får vi inte veta, det räknas som företagshemligheter och är viktigare att skydda än lagen om vård efter behov. Vänsterpartiet har kommit med flera förslag om hur vi kan stoppa den här utvecklingen i Västra Götalandsregionen. Våra skattepengar ska gå till vård, inte till vinster, säger Carina Örgård (v). 

En offentlig utredning kom sommaren 2022 med förslag som skulle kunna begränsa möjligheterna till just detta. 

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Magasinsgatan
504 35 Borås

https://vastragotaland.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet Västra Götaland ingår i RödGrön Ledning.

RödGrön Ledning styr Västra Götalandsregionen mandatperioden 2023-2026 och består av ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum