Region Örebro län

Region Örebro läns barnrättsombud är barnens ambassadörer

Dela

Den 20 november fyller barnkonventionen 30 år, och vid årsskiftet börjar den gälla som lagstiftning. För Region Örebro län är barnens rättigheter en ständigt aktuell fråga, och inom hälso- och sjukvården finns ungefär 100 barnrättsombud.

Inom Region Örebro län har barnrättsombuden ett särskilt fokus på barn som närstående samtidigt som de har ett övergripande barn- och barnrättsperspektiv.

- Våra barnrättsombud ska fungera som barnens ambassadörer vilket betyder att de ska stödja barnen och särskilt bevaka deras intressen när de möter vården som närstående, säger Märtha Lundkvist, ordförande i kompetensgruppen ”barn och unga som närstående” som ansvarar för barnrättsombuden inom hälso och sjukvården.

I dag, den 18 november, samlas alla Region Örebro läns barnrättsombud för att få utbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter.

- I samband med att barnkonventionen blir lag den 1 januari 2020 kommer barnrättsombuden att spela en viktig roll i arbetet med att omsätta den i det vardagliga arbetet, säger Märtha Lundkvist.

Vill ni prata med ett barnrättsombud?

Vill ni i media prata med något av våra barnrättsombud får ni gärna kontakta Märtha Lundkvist. Hon hjälper er att komma i kontakt med ett barnrättsombud att intervjua. Exempel på insatser som barnrättsombuden medverkat till är omvandling av väntrum så att de passar för barn, anpassning av informationsmaterial och ökning av barnens inflytande.

Kontakt: Märtha Lundkvist, ordförande i kompetensgruppen ”barn och unga som närstående”, telefon: 0586-66 446

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum