Region Örebro län

Regionen Örebro län visar ett starkt ekonomiskt resultat när 2021 summeras

Dela

Region Örebro län visar upp ett starkt ekonomiskt resultat när fjolåret summeras i det preliminära bokslutet för år 2021. Främst är det tillfälliga statsbidrag kopplat till covid-testning och kollektivtrafiken som ger ett positivt balanskravsresultat om 697 miljoner kronor.

Förra året påverkades Region Örebro läns verksamheter kraftigt av pandemin i form av en väldigt hög belastning inom bland annat vård, vaccination och testning. Men pandemins följder avspeglar sig också tydligt i det ekonomiska resultatet. Ett exempel på det är att inom hälso- och sjukvården beräknas förra årets kostnader för testning, vaccination och andra covidrelaterade aktiviteter uppgå till cirka 500 miljoner kronor. Vidare uppgick förlorade biljettintäkter inom kollektivtrafiken och uteblivna patientavgifter inom Folktandvården till drygt 100 miljoner kronor.

Det är dock inga kostnader som Region Örebro län behöver bära på egen hand utan här går staten in och hjälper till med tillfälliga bidrag. Förra året kunde till exempel hälso- och sjukvården kvittera ut statsbidrag om cirka 800 miljoner kronor medan kollektivtrafiken ersattes med cirka 45 miljoner kronor för förlorade biljettintäkter.

- Vi ser tydligt att statsbidragen har varit avgörande för Region Örebro läns positiva resultat för år 2021. Det ska vi inte bortse från men oavsett vilka inkomster vi har är det väldigt positivt att vi ekonomiskt klarar det tuffa fjolåret på ett bra sätt. Men vi kan naturligtvis inte förlita oss på statsbidrag i all oändlighet och de kommande åren måste vi arbeta hårt för att komma tillrätta med de underskott som finns inom hälso- och sjukvården, Folktandvården och kollektivtrafiken, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum