Region Örebro län

Regionfullmäktige fattade beslut om patientavgifter

Dela

Från och med den 15 januari år 2022 kommer vissa patientavgifter inom hälso- och sjukvården att förändras. Det beslutade regionfullmäktige när de sammanträdde i tisdags.

Regionfullmäktige fattar årligen beslut om vilka avgifter den som besöker hälso- och sjukvården ska betala. Målet är att Region Örebro läns patientavgifter ska följa det nationella genomsnittet. Eftersom de nu gällande patientavgifterna i många fall ligger nära det nationella genomsnittet lämnas de flesta avgiftsnivåer oförändrade men några justeringar går att notera.

De största förändringarna är att högkostnadsskyddet för öppenvård under en tolvmånadersperiod höjs från 1 150 kronor till 1 200 kronor och att slutenvårdsavgiften per dygn höjs från 100 kronor till 110 kronor. Det är den allmänna prisutvecklingen som styr hur höga dessa två avgifter får vara. Beslutet i regionfullmäktige innebär att avgifterna i Region Örebro län följer den prisutveckling som Hälso- och sjukvårdslagen tillåter och som landets övriga regioner väntas följa.

Vidare tas avgiften bort för det som kallas mellanliggande provtagning, det vill säga ett prov som tas utan samband med besök. Avgiften för HPV-vaccinering i samband med screening mot livmoderhalscancer för kvinnor födda 1996-1998 tas också bort.

Aktuella patientavgifter på 1177.se

De nya avgifterna börjar gälla den 15 januari år 2022. På sidan om patientavgifter i Region Örebro län på 1177.se kan du alltid ta del av de gällande patientavgifterna.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Karin Sundin, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, telefon: 072-142 06 20

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild
Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Lägesbild corona: Region Örebro län inför ny rekommendation - provtagning enbart för personer med symtom17.1.2022 14:17:43 CET | Pressmeddelande

Smittspridningen i Örebro län har ökat kraftigt de senaste veckorna och trenden håller i sig. Regionen inför därför, från och med den 18 januari, en tillfällig rekommendation om att personer som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med en smittad provtar sig enbart vid symtom. Detta görs för att säkerställa att alla med symtom fortsatt ska kunna ta PCR-prov. Rekommendationen gäller i första hand till och med den 1 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum