RF/SISU

Rivstart för forskarskola om prestation ska ge nya idrottsframgångar

Dela

Nu rullar fem nya forskningsprojekt igång med fokus på idrottsliga prestationer. Det är resultatet av den gemensamma satsning på tjugo miljoner kronor kring idrottsforskning som görs av Mittuniversitetet, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH och Riksidrottsförbundet.

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA

De fem doktorander som anställts erbjuds ett unikt upplägg där de blir mycket nära knutna till den dagliga verksamheten i olika specialidrottsförbund och landslag, samtidigt som de forskar på resterande del av sin tjänst.  

– Forskarskolan ska ge en långsiktig tillväxt av forskning och kunskap inom idrotts-Sverige och för Mittuniversitetets del vill vi bland annat öka kunskapen om hur idrottare kan bibehålla en god hälsa under sitt idrottande. Vi forskar om hur ledare och aktiva ska förhålla sig till den specifika fysiologin som gäller för kvinnor. Det är viktigt eftersom forskningen, historiskt sett, ofta utgått från den manliga idrottaren, säger Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet.

I ovanstående projekt, ”Den kvinnliga idrottaren”, samverkar Mittuniversitetet med Svenska Skidförbundet Längd. Inom forskarskolan samverkar Mittuniversitetet också med Svenska skidskytteförbundet i ett projekt om unga skidskyttars utveckling. Det finns få studier kring hur skidskytteaktiva i gymnasieålder bör träna för bästa möjliga resultat och kunskapen behöver höjas kring vilka parametrar som påverkar deras idrottande och utveckling.

GIH samverkar med Svenska Skidförbundet Alpint (SSF) i ett projekt som bland annat syftar till att förbättra förutsättningarna för ökad idrottsprestation genom en bättre förståelse av knäledens biomekanik, samt med Svenska orienteringsförbundet kring forskning om förbättrad prestationsutveckling med fokus på sömn, återhämtning och träning. Därtill samarbetar man med teknikföretag som utvecklar nya verktyg för att monitorera återhämtning och belastning dygnet runt.

– Det här är en viktig satsning, både för GIH och svensk idrott. Genom nära samverkan med specialidrottsförbunden stärker vi kopplingen mellan forskning och praktik, vilket ger väldigt goda förutsättningar för att utveckla den idrottsnära forskningen och stärka kunskapen och förståelsen för hälsa och prestationsutveckling, säger Per Nilsson, rektor för GIH.

Mittuniversitetet, GIH och Riksidrottsförbundet finansierar satsningen, som i ett första skede omfattar cirka fem miljoner kronor per år i fyra år.

– Riksidrottsförbundet står bakom forskarskolan eftersom en fortsatt satsning på forskning kring idrott, prestation och hälsa är ett sätt att säkra fortsatta framgångar för svenska idrottare. Vi är, tillsammans med GIH, också knutna till det femte projektet i forskarskolan som rör hållbar tränarutveckling och där forskningen riktar sig mot elittränare och deras roll i aktivas prestationsutveckling, säger Peter Mattsson, verksamhetschef Projekt Elitidrott 2030, Riksidrottsförbundet.

Kontaktpersoner:
Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet, anders.fallstrom@miun.se, 010-142 86 40
Per Nilsson, rektor GIH, per.nilsson@gih.se, 08-120 537 06
Peter Mattsson, verksamhetschef Projekt Elitidrott 2030, Riksidrottsförbundet peter.mattsson@rfsisu.se, 08-699 60 60

Kontaktpersoner i forskningsprojekten

Projekt där Mittuniversitetet samverkar med Svenska Skidförbundet Längd:
Martina Höök, doktorand martina.hook@miun.se; Kerry McGawley, huvudhandledare kerry.mcgawley@miun.se;

Lars Öberg lars.oberg@skidor.com

Projekt där Mittuniversitetet samverkar med Svenska skidskytteförbundet:

Andreas Kårström, doktorand andreas.karstrom@miun.se; Glenn Björklund, huvudhandledare glenn.bjorklund@miun.se; Marko Laaksonen marko.laaksonen@miun.se; Rikard Grip rikard.grip@skidskytte.se


Projekt där GIH samverkar med Svenska Skidförbundet Alpint:
Jonas Enqvist, doktorand Jonas.Enqvist@gih.se; Toni Arndt, huvudhandledare Toni.Arndt@gih.se; Ulrika Tranæus Ulrika.Tranaeus@gih.se; Joakim Holmberg Joakim.Holmberg@liu.se;Tommy Eliasson tommy.eliasson@skidor.com


Projekt där GIH samverkar med Svenska Orienteringsförbundet:

Lina Nilsson, doktorand lina.nilsson@gih.se; Filip Larsen, huvudhandledare Filip.Larsen@gih.se; Lasse ten Siethoff lasse.tensiethoff@gih.se; Håkan Carlsson Hakan.Carlsson@orientering.se

Projekt där GIH samverkar med Riksidrottsförbundet:
Karin Hägglund, doktorand Karin.Hagglund@gih.se; Toni Arndt, huvudhandledare Toni.Arndt@gih.se; Göran Kenttä Goran.Kentta@gih.se; Peter Mattsson (RF/SISU) Peter.Mattsson@rfsisu.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum