Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Rudbeckius firas 26 januari!

Dela

26 januari 2019 är det 400 år sedan Johannes Rudbeckius vigdes till biskop i Västerås stift. ”Rudbeckiusåret” högtidlighålls genom en utställning i Västerås domkyrka som invigdes i oktober 2018. Nu utökar utställningen med nya inslag.

Under dagen visar och berättar biskop Mikael Mogren om makarna Rudbeckius, dvs Johannes och hustrun Malin Hising. Anna Hamilton - född Rudbeck och ättling till Rudbeckius i rakt nedåtstigande led, berättar om två ytterligare ättlingar – Olof och Olof. Domkyrkoorganist Johan Hammarström bjuder på Orgelmatiné med klingande toner från Rudbeckii tid, och för den hungrige serveras en 1600-tals inspirerad lunch på Café Malin. På Västerås stadsbibliotek öppnar också en utställning om Rudbeckius i Raritetskabinettet.
Premiären av Spelet om Rudbeckius – av och med Västerås domkyrkas dramagrupp – avslutar sedan dagens program.

- Det känns oerhört angeläget att lyfta fram Johannes och Malin som så påtagligt lämnat spår i historien – den första gymnasieskolan, eget boktryckeri och förlag, organisering av vård och social omsorg och inte minst starten av landets första flickskola, säger utställningsproducent Johan Sohlberg.

Välkommen till invigningen och till att fira Rudbeckiusdagen!
Under våren följer fler program främst i form av föreläsningar.

Mer info: Johan Sohlberg, 021-81 46 08, johan.sohlberg@svenskakyrkan.se
https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/himmelen-och-solen-foljer-jag-och-intet-lagre

Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. Tillsammans med sin hustru Malin Hising drev han på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige.


Program 26 januari 2019:

Café Malin
11.30 1600-tals inspirerad lunch 79:-. Till kl 14.30. Obs! Begränsat antal luncher.

Västerås stadsbibliotek
11.15 Invigning Johannes Rudbeckius - biskop i Västerås för 400 år sedan. Utställning i Stadsbibliotekets Raritetskabinett. Visas 26 jan - 30 sep 2019. 

Västerås domkyrka
12.00 Orgelmatiné med Klingande toner från Rudbeckii tid. Johan Hammarström.

13.00 Invigning av utställningen i södra sidoskeppet. Johan Sköld hälsar välkommen. Biskop Mikael Mogren berättar om makarna Rudbeckius. Anna Hamilton - född Rudbeck, om ättlingarna Olof och Olof.

13.30 De nya delarna av utställningen öppnar. Biskop Mikael och Anna Hamilton.

13.35 Fritt mingel i utställningen. Guider berättar.

14.00 Samtal på temat vård & omsorg med biskop Mikael, Ingemar Moritz, sjukhuskyrkan och Åsa Lundholm, enhetschef för Geriatriska avdelningen, Västmanlands sjukhus.

18.00 Spelet om Rudbeckius. Premiär! Med Västerås domkyrkas dramagrupp. Om Johannes och Malin. Framförs även sön 27 jan kl 16.

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Staty av Carl Milles, utanför Västerås domkyrka
Staty av Carl Milles, utanför Västerås domkyrka
Ladda ned bild
Tillhör Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.
Tillhör Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum