Så många ukrainska ingenjörer kan komma till Sverige

– Det är lätt att anställa ukrainska ingenjörer som befinner sig på flykt. Det borde vara en självklarhet att alla ingenjörer erbjuds ett jobb med goda villkor redan första dagen de anländer till Sverige, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har kartlagt statistik över yrkesgrupper och gjort uppskattningen att mellan 500 och 2000 ingenjörer kan komma till Sverige under 2022 om flyktingströmmen fortsätter. Detta motsvarar mellan 8 och 31 procent av det totala antalet ingenjörer som examineras varje år från svenska lärosäten.
– Det är ett tacksamt tillskott eftersom efterfrågan på ingenjörer nått en historiskt hög nivå och många företag letar efter just yrkesverksamma ingenjörer. De ukrainska ingenjörer kan stärka företagen, säger Johan Kreicbergs på Sveriges ingenjörer.
Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är så låg som 1 procent: den lägsta på tio år. Samtidigt visar SCB:s arbetskraftsbarometer att fem av de tio utbildningsgrupper som arbetsgivarna uppger att de vill öka antalet anställda av, är olika ingenjörsinriktningar.
Att människor tvingas på flykt är en fruktansvärd konsekvens av krig. Ingenting kan snabbt lindra den bedrövelsen. Men svenska företag kan erbjuda de flyende ingenjörerna en möjlighet att tillämpa sina kunskaper och snabbt etablera sig på arbetsmarknaden.
– Dessutom är många ukrainska ingenjörer redan i dag anställda av svenska företag, både i Sverige och utomlands. Därför finns erfarenhet och rutiner som underlättar, säger Johan Kreicbergs.
För att slå fast utländska ingenjörers kompetens, finns hos Universitets- och högskolerådet verktyg som gör det lätt att bedöma utländska akademikers utbildning.
Sammantaget ser Sveriges Ingenjörer dock inte att särskilda stödformer behöver införas.
– Vi ser inga skäl att subventionera anställningar för fullt kompetenta ingenjörer. Risken är då bara att anställningarna dröjer i väntan på bidrag. Det som är viktigt är att ingenjörerna snabbt kommer i arbete till avtalsenliga löner och goda anställningsvillkor, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Dokument
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Goda framtidsutsikter för ingenjörer21.3.2023 07:47:34 CET | Pressmeddelande
Ingenjörer tillhör idag de akademikergrupper som är mest efterfrågade på svensk arbetsmarknad. Även jobbmöjligheterna framöver ser mycket goda ut. Detta visar en ny arbetsmarknadsbedömning som Sveriges Ingenjörer gjort i anslutning till att högskoleansökan nu öppnat.
Checklista inför sommarjobbet 202316.2.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Även om kalendern fortfarande visar vinter är det hög tid att tänka på sommarjobb. Sveriges Ingenjörer ger tips i jobbsökandet för studenter.
NY RAPPORT: Rivstart för omställningsstudiestödet13.2.2023 07:30:47 CET | Pressmeddelande
Omställningsstudiestödet når rätt personer och tekniska ämnen är populära. Det visar en genomgång som Sveriges Ingenjörer gjort av de första ansökningarna. Hälften vill läsa en högskoleutbildning.
Så går det till vid neddragningar1.2.2023 08:31:40 CET | Pressmeddelande
Vilka regler gäller när en arbetsgivare gör neddragningar? Finns det någon skillnad om arbetsplatsen har kollektivavtal? Sveriges Ingenjörer vägleder och ger råd.
Rekordökning för Sveriges Ingenjörer under 202224.1.2023 08:20:18 CET | Pressmeddelande
Under 2022 växte fackförbundet Sveriges Ingenjörer med drygt 5700 medlemmar. Aldrig förr har förbundet välkomnat så många nya medlemmar. Ökningen skedde samtidigt som arbetslösheten bland medlemmarna under året var historiskt låg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum