Så ska man tänka när det gäller patent
Den 26 april är det FN:s världsdag för intellektuell äganderätt. Innovationslust och förmåga är stor bland landets ingenjörer. Men för varje tekniskt utropstecken som uppkommer, infinner sig också en rad immaterialrättsliga frågetecken. Sveriges Ingenjörer stöttar genom bland annat patenrådgivning

– Ett patent är både ett skydd av en idé mot kopiering och en affärsmässig fördel. Det finns några utmärkande egenskaper för att en teknisk uppfinning ska vara patenterbar. Först och främst att den är unik, det ska inte vara tidigare känd teknik. Dessutom det måste till en höjd i själva lösningen, den kan inte vara baserad på en teknisk praxis, säger Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer.
En vanlig fråga gäller rättigheter för en anställd som utvecklat en ny teknisk lösning. Ofta är det arbetsgivaren som anses äga idén. Som anställd kan det då istället bli aktuellt att få en ersättning. I vissa fall behöver det ske via förhandlingar med företaget som man jobbar på.
– Det kan vara bra att känna till skillnaderna mellan olika kategorier av uppfinningar. Framförallt gäller det om uppfinningen utvecklats som en del i utförandet av ens ordinarie arbetsuppgifter eller inte. Det påverkar vilken rätt till ersättning man som individ har gentemot sin arbetsgivare, säger Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har under fler år undersökt och analyserat sambandet mellan innovation och ekonomiska resultat inom företag. Detta visar ett tydligt samband mellan lönsamhet, tillgång till kompetens och ersättningssystem som uppmuntrar innovationer. Det finns också andra exempel än rena anställningar som kan vara svåra att patenträttsligt navigera på egen hand.
– När man som ingenjörsstudent utfört sitt exjobb för ett företag och utvecklat en ny teknisk lösning, finns det flera olika saker att ta hänsyn till. Exempelvis är det viktigt att man inte ingått en överenskommelse på förhand som på ett oskäligt sätt begränsar ens rättigheter. Men som individ är det svårt att ha fullständig koll på denna typ av frågor. Sveriges Ingenjörer bistår därför med avtalsgranskning och juridisk rådgivning till våra medlemmar, säger Heléne Robson, chefsjurist Sveriges Ingenjörer.
Om uppfinningar
För att en uppfinning ska vara patenterbar krävs att det finns vissa utmärkande attribut, såsom:
- Nyhet - ska vara absolut ny, dvs inte tidigare känd någonstans i världen
- Uppfinningshöjd - skiljer sig från teknikens ståndpunkt så mycket att den inte är nära till hands för en fackman på det tekniska området
- Industriellt tillämpbar - teknisk karaktär, teknisk effekt, reproducerbar
Källa: Sveriges Ingenjörers patentrådgivning
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Nytt fackmedlemskap för ukrainska ingenjörer11.5.2022 08:23:26 CEST | Pressmeddelande
I en färsk rapport har Sveriges Ingenjörer prognosticerat att mellan 500 och 2000 ingenjörer kan komma att fly till Sverige från Ukraina under 2022. Förbundet genomför nu flera stödjande insatser för människor som drabbats av kriget. Ett av dessa är ett nytt medlemskap för nyanlända ukrainska ingenjörer.
HÖGSKOLEPROVET: Dags att fokusera på mattedelen!6.5.2022 10:14:32 CEST | Pressmeddelande
Högskoleprovets kvantitativa delar utgör närmare hälften av den totala provtiden. Ändå missas just dessa delar ofta i medierapporteringen. Sveriges Ingenjörer uppmanar till större fokus på matten i högskoleprovet. Nästa provtillfälle är nu på lördag 7 maj.
Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer5.5.2022 07:43:25 CEST | Pressmeddelande
Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar låg i april på 0,9 procent. Det är den lägsta noteringen det senaste decenniet och sjätte månaden i rad som arbetslösheten inte överstiger en procent.
Sveriges Ingenjörer varslar om stridsåtgärder på kyrkans område2.5.2022 17:31:21 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av att parterna, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO) och arbetstagarparterna, däribland Sveriges Ingenjörer, inte kunnat komma överens vare sig om medlarnas bud eller under de fortsatta förhandlingar som förts under helgen, varslar Sveriges Ingenjörer SKAO om att ta ut medlemmar i strejk med start torsdag 12 maj 2022.
Så många ukrainska ingenjörer kan komma till Sverige2.5.2022 08:46:03 CEST | Pressmeddelande
Redan till sommaren kan det finnas hundratals ukrainska ingenjörer i Sverige. Det är kompetens som företagen snabbt kan få tillgång till i ett läge då det råder stor efterfrågan på erfarna ingenjörer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum