Så väljer du rätt utbildning
– Oavsett inriktning ger en akademisk utbildning utväxling i form av karriärmöjligheter och personlig utveckling, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker med särskilt fokus på ekonomer och personalvetare, på Akavia.
Utbildningen till ekonom räknas till en av de mest populära inriktningarna och anses vara ett säkert val. Många får jobb innan examen och utbildningens bredd gör att det finns många jobb att söka. Även för personalvetare ser det ljust ut. Efter tidigare år med överskott är utbud och efterfrågan nu i balans enligt Sacos rapport Framtidsutsikter.
Bra framtidsutsikter gäller även för den som väljer att utbilda sig till jurist. Arbetsmarknaden breddas samtidigt som branscherna där jurister arbetar spås bli allt fler.
– Nyutexaminerade jurister får snabbt ett relevant arbete. Det gäller både inom privat och offentlig sektor, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker med särskilt fokus på jurister och samhällsvetare, på Akavia.
Samhällsvetare möter en stor konkurrens om jobben och tiden till fast anställning kan bli utdragen. Men Ulrika Husmark tror att behovet av kvalificerat analys- och utredningsarbete kommer att öka och därmed efterfrågan på samhällsvetare.
It-akademiker möter en arbetsmarknad med hög efterfrågan på både nyexade och erfarna. Det bekräftar Ida Inga som i rollen som professionsanalytiker på Akavia bevakar it-akademiker och kommunikatörer.
– It-akademiker kan välja och vraka bland jobben. Väldigt lite tyder på att efterfrågan kommer att förändras
När det gäller kommunikatörerna är utsikterna inte lika ljusa. Utbudet av arbetskraft är stort och konkurrensen om jobben stor. Ida Inga tycker ändå inte att man ska låta sig avskräckas från utbildningen.
– Kommunikatörer arbetar med många olika inriktningar som berörs olika av strukturella förändringar. Samhällsutvecklingen i stort talar för en fortsatt efterfrågan på kommunikatörer, säger Ida Inga.
Fem råd när du väljer utbildning
1. Välj det du är intresserad av. Gör ett informerat val, hur ser arbetsmarknaden ut för nyutexaminerade och erfarna? Yrkeskompassen (Arbetsförmedlingen) och rapporten Framtidsutsikter (Saco) kan ge vägledning. Välj det du är intresserad av.
2. Ta reda på vad olika utbildningar innebär. Titta till exempel på upplägg och kurslitteratur. Kontakta studenter på de utbildningar du är intresserad av. Information finns på lärosätenas hemsidor.
3. Kontakta studievägledare på respektive lärosäte för råd. Här kan du både få allmän och ämnesspecifik guidning.
4. Bolla gärna olika val med familj och vänner, glöm bara inte att i slutändan är det du som behöver göra valet som känns rätt för dig.
5. Det är okej att byta spår under resans gång om du upptäcker att en annan utbildning passar dig bättre, kunskap är inte bortkastat.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Undersökning visar: Så rustar myndigheterna för AI-utvecklingen27.12.2024 11:49:53 CET | Pressmeddelande
Drygt hälften av Sveriges största myndigheter använder artificiell intelligens (AI) i sin verksamhet och flera planerar att göra det, men bara fem myndigheter har en AI-strategi på plats. Det visar en ny undersökning från Akavia.
Akavia: Olyckligt med ofullständig utredning om säkerhetsprövningar10.12.2024 19:27:26 CET | Pressmeddelande
Akavia välkomnar förslagen om förändringar av processen för säkerhetsprövningar men riktar kritik mot att utredningen inte fullt ut lyckats behandla frågan om överprövning och hur överklagandeprocessen ska se ut.
Akavia i avtalsrörelsen: Låt fler välja mellan arbetstid och pengar28.11.2024 11:31:13 CET | Pressmeddelande
När de nya kollektivavtalen för privat sektor tecknas under 2025 måste fler arbetstagare få bättre möjligheter att påverka hur de kompenseras. Akavia föreslår därför införandet av ett individuellt konto i fler branscher.
Akavia om AI-kommissionens färdplan: Välkommet fokus på framtidens arbetsmarknad26.11.2024 13:00:05 CET | Pressmeddelande
Idag tog regeringen emot AI-kommissionens förslag på åtgärder som ska bidra till att stärka utveckling och användning av AI i Sverige. Akavia välkomnar de viktiga förslag som presenterades. Särskilt välkommet är kommissionens stora fokus på behovet av omställning och kompetenslyft på arbetsmarknaden.
Akavia värvar ny HR-chef13.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fack- och professionsförbundet Akavia stärker organisationen och ledningsgruppen med rekryteringen av Therese Branevig som ny HR-chef. Therese tar med sig lång erfarenhet av att leda HR-avdelningar och kommer senast från Nynäshamns kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum