Akavia

Så väljer du rätt utbildning

Dela
Just nu pågår anmälan till höstens utbildningar vid landets universitet och högskolor. Men vilken utbildning ska man egentligen välja? Fackförbundet Akavias professionsanalytiker ger tips.

– Oavsett inriktning ger en akademisk utbildning utväxling i form av karriärmöjligheter och personlig utveckling, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker med särskilt fokus på ekonomer och personalvetare, på Akavia.

Utbildningen till ekonom räknas till en av de mest populära inriktningarna och anses vara ett säkert val. Många får jobb innan examen och utbildningens bredd gör att det finns många jobb att söka. Även för personalvetare ser det ljust ut. Efter tidigare år med överskott är utbud och efterfrågan nu i balans enligt Sacos rapport Framtidsutsikter.

Bra framtidsutsikter gäller även för den som väljer att utbilda sig till jurist. Arbetsmarknaden breddas samtidigt som branscherna där jurister arbetar spås bli allt fler.

– Nyutexaminerade jurister får snabbt ett relevant arbete. Det gäller både inom privat och offentlig sektor, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker med särskilt fokus på jurister och samhällsvetare, på Akavia.

Samhällsvetare möter en stor konkurrens om jobben och tiden till fast anställning kan bli utdragen. Men Ulrika Husmark tror att behovet av kvalificerat analys- och utredningsarbete kommer att öka och därmed efterfrågan på samhällsvetare.

It-akademiker möter en arbetsmarknad med hög efterfrågan på både nyexade och erfarna. Det bekräftar Ida Inga som i rollen som professionsanalytiker på Akavia bevakar it-akademiker och kommunikatörer.

– It-akademiker kan välja och vraka bland jobben. Väldigt lite tyder på att efterfrågan kommer att förändras

När det gäller kommunikatörerna är utsikterna inte lika ljusa. Utbudet av arbetskraft är stort och konkurrensen om jobben stor. Ida Inga tycker ändå inte att man ska låta sig avskräckas från utbildningen.

– Kommunikatörer arbetar med många olika inriktningar som berörs olika av strukturella förändringar. Samhällsutvecklingen i stort talar för en fortsatt efterfrågan på kommunikatörer, säger Ida Inga.


Fem råd när du väljer utbildning

1. Välj det du är intresserad av. Gör ett informerat val, hur ser arbetsmarknaden ut för nyutexaminerade och erfarna? Yrkeskompassen (Arbetsförmedlingen) och rapporten Framtidsutsikter (Saco) kan ge vägledning. Välj det du är intresserad av.

2. Ta reda på vad olika utbildningar innebär. Titta till exempel på upplägg och kurslitteratur. Kontakta studenter på de utbildningar du är intresserad av. Information finns på lärosätenas hemsidor.

3. Kontakta studievägledare på respektive lärosäte för råd. Här kan du både få allmän och ämnesspecifik guidning.

4. Bolla gärna olika val med familj och vänner, glöm bara inte att i slutändan är det du som behöver göra valet som känns rätt för dig.

5. Det är okej att byta spår under resans gång om du upptäcker att en annan utbildning passar dig bättre, kunskap är inte bortkastat.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Nina Forssblad, professionsanalytiker med särskilt fokus på ekonomer och personalvetare, på Akavia.
Nina Forssblad, professionsanalytiker med särskilt fokus på ekonomer och personalvetare, på Akavia.
Ladda ned bild
Ulrika Husmark, professionsanalytiker med särskilt fokus på jurister och samhällsvetare, på Akavia.
Ulrika Husmark, professionsanalytiker med särskilt fokus på jurister och samhällsvetare, på Akavia.
Ladda ned bild
Ida Inga, professionsanalytiker med särskilt fokus på it-akademiker och kommunikatörer, på Akavia.
Ida Inga, professionsanalytiker med särskilt fokus på it-akademiker och kommunikatörer, på Akavia.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye