Akademiska sjukhuset

Säkrare riskbedömningar vid handintensivt arbete målet för studie på Akademiska

Dela
Handintensivt arbete kan förekomma i många branscher och kan leda till besvär och skador i händer, armar nacke och skuldra. Från hösten 2021 ska personal vars arbete belastar händerna mycket erbjudas medicinska kontroller, enligt nya regler från Arbetsmiljöverket. En utmaning är att veta var gränsen går till att arbetet blir så belastande att det kan vara skadligt. Forskare på Akademiska sjukhuset ska inom ramen för en studie ta fram metoder för riskbedömningar.
Forskare på Akademiska sjukhuset ska ta fram metoder för att hitta och bedöma risker vid handintensivt arbete. Upprepade rörelser med hög kraft är ett exempel på arbetsmoment som kan vara skadliga.
Forskare på Akademiska sjukhuset ska ta fram metoder för att hitta och bedöma risker vid handintensivt arbete. Upprepade rörelser med hög kraft är ett exempel på arbetsmoment som kan vara skadliga.

– Det kan vara svårt både att hitta och bedöma risker, att veta var gränsen går. En checklista kan vara till hjälp för arbetsgivare och skyddsombud, men också för ergonomer inom företagshälsovården. På sikt är målsättningen att förebygga skador relaterade till belastning såsom exempelvis karpaltunnelsyndrom, säger Peter Palm, ergonom inom arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Arbets- och miljömedicin är en enhet inom Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Peter Palm leder forskningsprojektet som beräknas pågå under tre år och sker i samarbete med Arbets- och miljömedicin syd i Lund.

Han berättar att verksamheten i och med de nya reglerna fått mycket frågor om vad handintensivt arbete egentligen är. Alla organisationer, även ett sjukhus som Akademiska, ska inom ramen för sitt systematiska arbetsmiljöarbete undersöka om handintensivt arbete förekommer.

Nu ska forskarna ta fram metoder som arbetsgivare, skyddsombud och företagshälsovård kan använda i samarbete för att hitta och bedöma risker.

Handintensivt arbete kan bland annat förekomma vid montering och paketeringsarbete, inom livsmedelsindustrin, lokalvård och även i vissa situationer inom vården. Ett exempel på rörelser man vet är skadliga är upprepade rörelser med hög kraft.

Inom ramen för projektet kommer forskargruppen att ta fram en checklista för att identifiera var handintensivt arbete kan förekomma. De ska även översätta ett amerikanskt instrument för riskbedömning, som kan användas när man vill bedöma risken i arbete som består av flera moment. Vidare ska man också ta fram en metod för att göra riskbedömningar utifrån mätningar av armbelastning, närmare bestämt muskelaktiviteten i underarmen, som styr handen.

– Målet är att kunna ge rekommendationer för hur länge man kan göra en viss arbetsuppgift, till exempel ”högst två timmar om dagen”, förklarar Peter Palm och fortsätter:

– Ett råd till branscher/yrken med handintensivt arbete är att begränsa tiden för handintensiva moment. Arbetet kan organiseras så att det blir mer variation i belastning. Likaså att försöka bygga bort moment som kräver höga kraftgrepp, eller där man utsätts för vibrationer och se till att arbetsredskapen har bra grepp så att man inte måste ta i så hårt eller arbeta med kraftig vinklade handleder.

Han betonar samtidigt arbetsgivarens ansvar att riskbedöma och vidta åtgärder för att minska risker vid handintensivt arbete. Först om risken kvarstår ska de ordna med medicinska kontroller.


Nota bene: AFA Försäkring finansierar forskningsprojektet med 2,9 miljoner kronor.


För mer information/intervju, kontakta:
Peter Palm, sjukgymnast (Ph.D, specialist inom ergonomi), Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset, tel:018-611 36 47, e-post: peter.palm@medsci.uu.se

Bilder

Forskare på Akademiska sjukhuset ska ta fram metoder för att hitta och bedöma risker vid handintensivt arbete. Upprepade rörelser med hög kraft är ett exempel på arbetsmoment som kan vara skadliga.
Forskare på Akademiska sjukhuset ska ta fram metoder för att hitta och bedöma risker vid handintensivt arbete. Upprepade rörelser med hög kraft är ett exempel på arbetsmoment som kan vara skadliga.
Ladda ned bild
Peter Palm,sjukgymnast (Ph.D, specialist inom ergonomi), Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset
Peter Palm,sjukgymnast (Ph.D, specialist inom ergonomi), Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye