Försäkringskassan

Samordnad IT-drift hos Försäkringskassan

Dela

Försäkringskassan får i uppdrag av regeringen att samordna IT-driften hos vissa myndigheter. Det innebär att Försäkringskassan ska identifiera och erbjuda lämpliga funktioner för samordnad och säker IT-drift samt ge stöd till de myndigheter som ingår i samarbetet. Uppdraget pågår fram till 2020.

– Vi välkomnar beslutet att Försäkringskassan blir navet i arbetet med att säkra IT-driften hos berörda myndigheter. Vår IT-infrastruktur är omfattande och tillsammans med vår kunskap och expertis kommer vi att bidra till att stärka Sveriges förmåga kring digitalisering av statsförvaltningen. De myndigheter som ingår i samarbetet kommer i högre grad kunna fokusera på sina verksamhetsområden när vi tar över ansvaret för IT-infrastrukturen, säger Stefan Olowsson, IT-direktör på Försäkringskassan.

Uppdraget, som sträcker sig under en treårsperiod, ska utföras i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det kan till exempel handla om att tillhandahålla säkra fysiska ytor för IT-drift, omfattande gemensam IT-drift eller applikationsdrift.

Försäkringskassan ska redovisa uppdraget senast den 18 december 2020. En delredovisning av uppdraget ska genomföras senast den 30 november 2017. Där ska bland annat de myndigheter som beslutar att samarbeta med Försäkringskassan redovisas.

Kontakt

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på Försäkringskassan 010-116 98 88

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 14 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum