SARS-CoV-2 påvisat hos svensk hund
SARS-CoV-2, det virus som orsakar Covid-19, har för första gången påvisats hos en svensk hund. Hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom. Prover från hunden analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett led i en smittspårning eftersom de personer som haft hand om hunden en längre tid, samt en ur djursjukhusets personal som vårdade hunden, insjuknat i Covid-19.

Infektion med SARS-CoV-2 hos hund har rapporterats internationellt tidigare men detta fall är det första där en svensk hund testats positiv för detta coronavirus.
– Trots positivt provsvar går det dock inte att säga huruvida hunden spelat en roll som smittspridare från djurhållare till personalen i fråga. Hundar anses endast måttligt mottagliga för SARS-CoV-2-infektion och det finns inga rapporter där smittspridning från hund till andra djur eller människor dokumenterats. Den största risken för smittspridning finns fortfarande i första hand mellan människor, säger statsepizootolog Karl Ståhl, SVA.
Hundens symtom var kortvariga, den har tillfrisknat och sjukdomssymtomen bedömdes inte bero på SARS-CoV-2-infektionen, även om en lindrig virusinfektion inte kunde uteslutas.
Även om SARS-Cov-2 ursprungligen härstammar från vilda djur så drivs den pågående pandemin av smittspridning mellan människor utan inblandning av djur.
För att förebygga smittspridning mellan människa och djur är den allmänna rekommendationen att man vid kontakt med husdjur, inklusive produktionsdjur och hästar, följer normala hygienrutiner. Handtvätt med tvål och vatten före och efter kontakt med djur är en bra grund som är extra viktigt om man är sjuk. Sjuka djur bör som en allmän princip hållas hemma och skilda från andra djur så långt möjligt.
Nyckelord
Kontakter
Karl StåhlStatsepizootolog
Tel:018-67 41 27karl.stahl@sva.seMikael PropstPressekreterare
Tel:070-371 03 53mikael.propst@sva.seBilder

Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Fortsatt fågelinfluensa och omfattande dödlighet bland vilda fåglar25.7.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under juli har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fått in en stor mängd rapporter om sjuka och döda vilda fåglar. I flera fall har fågelinfluensa konstaterats, en sjukdom som i normala fall inte sprids under sommaren. Områden längs västkusten och på Gotland är särskilt drabbade av ökad och omfattande dödlighet bland vilda fåglar.
SVA efterlyser döda vilda djur från din trädgård27.6.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Har du stött på en död groda eller kanske en orm i trädgården? Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ha allmänhetens hjälp med att leta efter döda djur i trädgårdar. Vilthälsa inpå knuten är en ny satsning som ska bidra till ökad kunskap om hur de vilda djuren mår i vår absoluta närhet.
Antibiotikaresistensen stabil hos djur – undantag finns21.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
I Sverige har ledstjärnan för arbete mot antibiotikaresistens bland bakterier från djur under många år varit att jobba med förebyggande djurhälsoarbete. Redan på åttio- och nittiotalen gjordes grundarbetet då stora förbättringar uppnåddes, den stora majoriteten av djurslag i Sverige har ett gott läge när det gäller antibiotikaresistens. Idag publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten den samlade rapporten Swedres-Svarm 2021.
På totalförsvarsdagen i Malmö lyfter SVA livsmedelsberedskap17.6.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) deltar på totalförsvarsdagen i Malmö lördag 18 juni. Kopplingen veterinärmedicin och försvar kan se långsökt ut men om tillgången till mjölk, ägg och kött stryps för soldater och civila minskar Sveriges motståndskraft snabbt.
11 EU-länder jämför hantering av sjukdomsutbrott för bättre samarbete14.6.2022 11:46:15 CEST | Pressmeddelande
Sjukdomsutbrott kan på kort tid påverka hela vårt samhälle. Ett exempel är livsmedelsburna smittor såsom salmonella, som kan spridas mellan djur och människor. Som en del i Sveriges förmåga att hantera denna typ av utbrott kommer fyra svenska myndigheter genomföra en övning som tagits fram på EU-nivå: SimEx. Övningen genomförs på liknande sätt av motsvarande myndigheter i ytterligare tio EU-länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum