Sifoundersökning: Övertro till naturens förmåga att bryta ner fimpar
Åtta av tio svenskar underskattar hur lång tid det tar för naturen att bryta ner en fimp som kastats på marken. Det visar en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent har beställt. Fimpar med filter innehåller plast som inte bryts ner helt i naturen utan som sönderdelas till mikroplast.

I Sifoundersökningen svarade en majoritet, 53 procent, att det tar mindre än fem år för en cigarettfimp med filter att brytas ner. 83 procent svarade att de tror att det tar mindre än 25 år. I själva verket bryts plasten i cigarrettfiltret sannolikt inte ner helt i naturen överhuvudtaget, utan riskerar att hamna i våra hav som mikroplast. Att bli till mikroplast tar mellan 1 och 100 hundra år för filtret på en fimp.
– Det är dags för cigarettillverkarna att ta ansvar för fimparna. Politikerna bör också tydliggöra att all nedskräpning är olaglig, till exempel genom att inte låta fimpar vara undantagna från skräpboten, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Fimparna är vårt i särklass vanligaste skräp. Under ett år hamnar en miljard cigarettfimpar på svenska gator och torg. Nyligen lade regeringen förslag om rökförbud på uteserveringar. Håll Sverige Rent ser en risk med att förbudet kan bidra till ännu fler fimpar på fel plats.
– Självklart välkomnar vi förslag som kan leda till minskad rökning, samtidigt ser vi en fara i att mer plast kan hamna i naturen. På uteserveringar och vid många entréer finns det i dag askkoppar där rökare kan fimpa. När rökare tvingas flytta sig längre från dessa miljöer ökar risken för nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.
För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, petra.holgersson@hsr.se, 072-565 44 05
Om Sifo-undersökningen:
Under perioden 8–11 januari fick 1 000 personer frågan ”Hur lång tid tror du att det tar för en cigarettfimp att brytas ner i naturen?” Alternativen var 1–2 veckor, 1–6 månader, 0,5–1 år, 1–5 år, 5–25 år, mer än 25 år och Vet ej.
Fakta nedbrytningstider:
Så lång tid tar det för olika saker att brytas ned:
- Organiskt material (exempelvis frukt och mat): 1 månad
- Tidningar: 6 veckor
- Aluminiumburkar: 200–500 år
- Glas: 1 miljon år
- Fimpar (cellulosa-acetat): 1–100 år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
- Plastpåsar: 10 år–100tals år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
- PET-flaska: 450 år–1000 år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
- Tuggummi: 20–25 år.
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Hela Sverige plockar skräp - anmälan öppen till Håll Sverige Rent-dagen 17 september8.8.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Gör något stort – plocka lite skräp! Den 17 september är det dags för den årliga Håll Sverige Rent-dagen, då hela Sverige samlas, från norr till söder, gammal som ung för att plocka skräp. Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet, vill göra något konkret för miljön och tar saken i egna händer – bokstavligen!
Håll Bohuslän Rent - kraftsamling för ett renare Bohuslän28.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Västkuststiftelsen kraftsamlar tillsammans med Bohusläns kommuner, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.
Snus och plast vanligaste skräpet i fjällorter14.6.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Pudersnö, sol på uteserveringar och glada barn i backen. Det är det vi oftast förknippar med en resa till fjällen på vintern. Men även snusprillor, plastbitar och cigarettfimpar som slängts på marken är numera en vanlig upplevelse i fjällen, visar en ny undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.
Ny rapport: Så påverkar nedskräpningen människors känslor13.6.2022 09:43:10 CEST | Pressmeddelande
Nedskräpning är inte bara ett miljöproblem. Den påverkar människors bild av sina grannar, samhällets institutioner och kan i förlängningen även påverka hur trygga de känner sig. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent.
Nära 800 000 deltog i Skräpplockardagarna9.6.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents årliga kampanj Skräpplockardagarna är över. Nära 800 000 svenskar deltog, ungefär 90 procent av dem var barn och unga. Detta gör kampanjen till Sveriges största miljöaktion (mot nedskräpning). Tillsammans fyllde deltagarna motsvarande 200 stora skåpbilar med knappt 9 miljoner liter skräp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum