Sifoundersökning: Övertro till naturens förmåga att bryta ner fimpar
Åtta av tio svenskar underskattar hur lång tid det tar för naturen att bryta ner en fimp som kastats på marken. Det visar en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent har beställt. Fimpar med filter innehåller plast som inte bryts ner helt i naturen utan som sönderdelas till mikroplast.

I Sifoundersökningen svarade en majoritet, 53 procent, att det tar mindre än fem år för en cigarettfimp med filter att brytas ner. 83 procent svarade att de tror att det tar mindre än 25 år. I själva verket bryts plasten i cigarrettfiltret sannolikt inte ner helt i naturen överhuvudtaget, utan riskerar att hamna i våra hav som mikroplast. Att bli till mikroplast tar mellan 1 och 100 hundra år för filtret på en fimp.
– Det är dags för cigarettillverkarna att ta ansvar för fimparna. Politikerna bör också tydliggöra att all nedskräpning är olaglig, till exempel genom att inte låta fimpar vara undantagna från skräpboten, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Fimparna är vårt i särklass vanligaste skräp. Under ett år hamnar en miljard cigarettfimpar på svenska gator och torg. Nyligen lade regeringen förslag om rökförbud på uteserveringar. Håll Sverige Rent ser en risk med att förbudet kan bidra till ännu fler fimpar på fel plats.
– Självklart välkomnar vi förslag som kan leda till minskad rökning, samtidigt ser vi en fara i att mer plast kan hamna i naturen. På uteserveringar och vid många entréer finns det i dag askkoppar där rökare kan fimpa. När rökare tvingas flytta sig längre från dessa miljöer ökar risken för nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.
För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, petra.holgersson@hsr.se, 072-565 44 05
Om Sifo-undersökningen:
Under perioden 8–11 januari fick 1 000 personer frågan ”Hur lång tid tror du att det tar för en cigarettfimp att brytas ner i naturen?” Alternativen var 1–2 veckor, 1–6 månader, 0,5–1 år, 1–5 år, 5–25 år, mer än 25 år och Vet ej.
Fakta nedbrytningstider:
Så lång tid tar det för olika saker att brytas ned:
- Organiskt material (exempelvis frukt och mat): 1 månad
- Tidningar: 6 veckor
- Aluminiumburkar: 200–500 år
- Glas: 1 miljon år
- Fimpar (cellulosa-acetat): 1–100 år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
- Plastpåsar: 10 år–100tals år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
- PET-flaska: 450 år–1000 år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
- Tuggummi: 20–25 år.
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Årets skräpplockardagar kan slå rekord2.3.2021 10:06:26 CET | Pressmeddelande
Nu går det att anmäla sig till Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. I år är målet att engagera 900 000 deltagare, majoriteten barn. Detta för att lägga en grund för bra värderingar och beteende redan i tidig ålder och samtidigt visa barn och unga att det finns konkreta insatser man kan göra för miljön.
Färre får böter för nedskräpning22.2.2021 10:38:43 CET | Pressmeddelande
Endast 87 personer bötfälldes för nedskräpning under 2020. Det är en minskning från 103 böter året innan.
Gävle är årets Håll Sverige Rent-kommun4.12.2020 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Gävle vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun. Priset delades ut under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan i dag.
Fem tävlar om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2020 14:51:31 CET | Pressmeddelande
Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Borås, Flen, Gävle, Kalmar och Ystad chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Priset delas ut nu på fredag den 4 december under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan.
Parker och naturområden skräpigare under corona17.11.2020 09:57:29 CET | Pressmeddelande
I en undersökning som Håll Sverige Rent har gjort går det att se vissa effekter som coronapandemin har haft på nedskräpningen.
Här är årets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor11.11.2020 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart! Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium är Mjölnartorpets förskola i Karlstad, Läroverket i Hudiksvall och Nicolaiskolan i Helsingborg. Vinnarna utses av Håll Sverige Rent i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.
De kan vinna årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola21.10.2020 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Om tre veckor har 13 förskolor och skolor runt om i Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum