Sigtuna kommun

Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023

Dela

Under kommunfullmäktige måndag 30 november, antogs Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023. Ett av målen är att komma till rätta med segregationen. Därför kommer en satsning under namnet Samhällsbyggnadslyftet att påbörjas nästa år.

Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023 är antagen. Foto: Rosie Alm
Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023 är antagen. Foto: Rosie Alm

För att kunna göra satsningar, vidta åtgärder och stå rustade mot de utmaningar som förutspås, ökas Sigtuna kommuns totala budget för 2021 på med 128 miljoner kronor jämfört med 2020.
Det långsiktiga målet är att Sigtuna om några år ska vara bland Sveriges 50 bästa kommuner inom samtliga våra verksamheter.

Sigtuna kommun är redan bland de allra bästa vad gäller meritvärden och antal elever som når kunskapsmålen i grundskolans årskurs nio. För ytterligare satsningar, som att intensifiera arbetet med att öka andelen legitimerade lärare, tillförs barn- och ungdomsnämnden omkring 58 miljoner kronor. 

- Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande och tillägger: 

- Dessutom kan vi också skapa en buffert på 150 miljoner kronor för de utmaningar som vi kommer ha efter pandemin.

Coronapandemin har slagit mycket hårt mot kommunen och en av konsekvenserna är en ökad arbetslöshet. För att stärka uppdraget att hjälpa arbetslösa att komma i egen försörjning, bland annat genom utökad jobbcoachning och fler arbetsträningsplatser, tillförs utbildning- och arbetsmarknadsnämnden drygt 33 miljoner kronor.

En annan utmaning är segregationen i kommunen. 2021 kommer därför Samhällsbyggnadslyftet att påbörjas.

-  Att bryta segregationen i ett område är svårt och tar lång tid. I dess fotspår följer dessutom utbredd otrygghet och kriminalitet. Vi fortsätter vårt omfattande trygghetsarbete genom att nu ta fram en kommunövergripande plan för konkreta insatser på såväl kort som lång sikt, där exempelvis stadsplaneringen en avgörande del i det långsiktiga arbetet, säger Olov Holst.

Skattesatsen kommer att vara oförändrad med 20,00 procent.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, om Sigtuna kommuns Mål och budget för 2021-2023..

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023 är antagen. Foto: Rosie Alm
Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023 är antagen. Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum