Sju år med skräpboten: Nio av tio vill se böter för fimpar
– De allra flesta stör sig på när det är skräpigt, ändå slängs ungefär en miljard fimpar varje år bara i Sverige. Det är alltid förbjudet att skräpa ned, och att fimpen inte ingår i nedskräpningsboten är obegripligt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
I dag är det sju år sedan nedskräpningsboten infördes, som innebär att polisen kan utfärda böter från 800 kronor för nedskräpning på allmän plats. Fimpen, som är det absolut vanligaste skräpet i Sverige, är tillsammans med annat småskräp undantagna från den så kallade skräpboten.
Sifoundersökningen som Håll Sverige Rent nyligen lät genomföra visar att hela 93 procent av svenskarna anser att även fimpen och annat småskräp ska omfattas av nedskräpningsboten. Bara 5 procent håller inte med.
– Det finns ett starkt stöd för att inkludera fimpen i skräpboten. Och boten är viktig för att visa att vi lever i ett samhälle där ingen ska skräpa ner. Det är hög tid att ändra lagen så att allt skräp omfattas av skräpboten, så att beteenden och attityder kan förändras, säger Johanna Ragnartz.
Nedskräpning är ett av de allra vanligaste brotten i Sverige, ändå är det fortfarande mycket få böter som utfärdas. Under årets fem första månader bötfälldes bara 44 personer i hela Sverige för nedskräpning, en ökning med tio böter jämfört med samma period förra året.
Uppskattningsvis slängs det en miljard fimpar per år i Sverige. Filtret på fimpen består av cellulosaacetat, som är en slags plast. Plast som hamnar i hav och natur försvinner inte, utan blir bara mindre och mindre och finfördelas så småningom till mikroplast. Fimparna innehåller även en mängd substanser som är giftiga för djur och växter.
Mer fakta nedan:
- Om Sifoundersökningen
- Tabell: Antal skräpböter per polisregion januari–maj 2018
För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, tel 076-941 01 89
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, tel 072-5654405
Om Sifoundersökningen
Sifoundersökningen genomfördes under perioden 29 maj till 6 juni 2018. Frågan besvarades av 1 000 personer i en webbaserad enkät.
”All nedskräpning är förbjuden och kan leda till böter eller fängelse. Småskräp som till exempel cigarettfimpar och bussbiljetter omfattas dock inte av nedskräpningsboten. Varje år kastas omkring en miljard fimpar på marken i Sverige.
Anser du att fimpar och annat småskräp borde omfattas av nedskräpningsboten?”
Ja, absolut: 69 procent
Ja, helst: 24 procent
Nej, helst inte: 4 procent
Nej, absolut inte: 1 procent
Tveksam, vet ej. 2 procent
Tabell: Antal skräpböter per polisregion januari–maj 2018
REGION jan–maj 2018 jan–maj 2017 jan–maj 2016
Polisregion Nord 5 5 2
Polisregion Mitt 15 7 12
Polisregion Stockholm 5 8 1
Polisregion Öst 2 4 1
Polisregion Väst 7 4 9
Polisregion Syd 6 2 4
Polisregion Bergslagen 4 4 5
SUMMA 44 34 34
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum