Försäkringskassan

Sjukpenningtalet för januari 2017

Dela

Försäkringskassan redovisar varje månad nyckeltal för sjukförsäkringen. Redovisningen utgår från regeringens mål om att sjukpenningtalet ska uppgå till högst 9,0 dagar vid utgången av 2020.

Sjukpenningtalet har historiskt varierat väldigt kraftigt. Sedan 2010 har det ökat med 80 procent. Sjukpenningtalet ökar inte längre nämnvärt utan har nu legat på ungefär samma nivå sedan juli 2016. Sjukpenningtalet ligger 0,6 dagar under banan för att nå målet om 9,0 dagar vid utgången av 2020.

- Sjukpenningtalets stadiga ökning de senaste 5 åren har brutits tidigare än förväntat. Därmed har förutsättningarna att vända utvecklingen nedåt och nå målet kraftigt förbättrats. Men det har inte vänt än så det återstår mycket att göra, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan.

Här hittar du mer information om vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 dagar, sjukpenningtal, andra nyckeltal och publikationer gällande sjukförsäkringen.


Tabellbilaga bifogas pressmeddelandet.

Fakta

  • Sjukpenningtalet i januari 2017 är 10,9 dagar vilket är 0,4 dagar högre än ett år tidigare och 0,1 dagar högre jämfört med december 2016

  • Ohälsotalet i januari 2017 är 27,7 dagar vilket är 0,3 dagar lägre än ett år tidigare och 0,1 dagar lägre jämfört med december 2016

  • Antalet pågående sjukfall var i november 2016 198 237 varav 70 760 hade pågått i mer än ett år

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Bilder

Jan Larsson
Jan Larsson
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 14 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum