Vänsterpartiet Skåne

Sjukvården kräver mer än en snål alliansbudget

Dela

Rapporterna duggar tätt från de skånska sjukhusen: arbetstempot är högt uppskruvat och vårdplatserna räcker inte till. En budget med hårda krav på verksamheten går inte obemärkt förbi genom sjukhuskorridorerna eller i den delårsrapport som presenterades regionstyrelsen. Vänsterpartiet vill se en region som strävar efter mer för sina invånare än en bantad budget i (o)balans.

- När årets budget antogs förra hösten pekade vi i Vänsterpartiet på att det är uppenbart att sjukvården behöver mer resurser än vad som ges. Det vi ser i delårsrapporten är att just sjukvården inte kan följa angiven budget samtidigt som köerna växer och avdelningar hålls stängda, säger Sara Svensson, regionråd och Vänsterpartiets representant i regionstyrelsen.

Alliansbudgeten antogs under hösten 2018. De mål som sattes upp för sjukvårdens besparingar har inte kunnat uppnås: Hälso- och sjukvården har liksom tidigare år fortsatt stora underskott och prognosen för helåret är ett resultat på cirka 740 miljoner kronor under utsatta budgetmål.

- Precis som vi har sagt under många år behöver vården stärkas både med ökade generella anslag från staten och med en höjd regionalskatt. Vi behöver finansiera en allt mer avancerad sjukvård, se till att den når alla i befolkningen som behöver den och anställa fler så att de behov av vård som människor har kan mötas upp av sjukvården. Det klarar vi inte på en svältbudget, konstaterar Sara Svensson. 

Vänsterpartiet har sedan tidigare tagit initiativ till en handlingsplan för att i alla fall öppna upp de sommarstängda vårdplatserna. Svaret på detta initiativ fanns inte med på dagordningen till dagens regionstyrelsemöte. 

- Jag hade förväntat mig att vårt initiativärende skulle behandlas idag. Vårdplatsbristen är skriande, men utan att Alliansen prioriterar arbetet med en handlingsplan kommer det blir svårt att förbättra situationen inför och under nästa sommar, avslutar Sara Svensson.

Nyckelord

Kontakter

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Alliansen vägrar lyssna – och fortsätter med oetisk medfinansiering av hörselhjälpmedel8.5.2020 12:34:48 CESTNyheter

Förra veckan tog Psykiatri- habilitering- och hjälpmedelsnämnden beslut om att utveckla informationsbroschyrerna som beskriver system för medfinansiering av hörselhjälpmedel i regionen. Beslutet grundar sig i den kritik som riktats mot systemets uppbyggnad där patienter bland annat blivit rekommenderade hjälpmedel som tillverkas av samma ägare som driftar hörselvårdsmottagningen. Istället för att göra om systemet och förhindra att företagen kan tjäna pengar på riktade rekommendationer kring de egna hjälpmedlen väljer man att skriva om broschyren.

V vill fokusera på hantering av Coronaviruset och skjuta budgetläggning till hösten16.4.2020 15:52:40 CESTPressmeddelande

Region Skåne är mitt i ett intensivt arbete för att hantera situationen kring Covid-19, både i direkta verkningar och i att bygga upp system som kan hantera långsiktiga negativa effekter. I dessa turbulenta tider kan en tillförlitlig budget för 2021 inte tas fram i juni, menar Vänsterpartiet, som därför har lagt ett initiativärende för att skjuta upp budgetläggningen till hösten och hoppas på en bra diskussion mellan partierna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum