Vänsterpartiet Skåne

Skånetrafiken ska finnas för de skånska invånarna – dialog måste bli verklighet

Dela

Att det gjorts förändringar för skånska busslinjer har varit svårt att missa, inte minst på grund av de starka protester som resenärer och kommunpolitiker framfört i en strid ström som böljat över tidningarnas insändarsidor. Vad hände med att samverka med kommunerna och föra dialog med invånarna? Under dagens möte med Regionfullmäktige lyfte Vänsterpartiet frågan i en interpellation till Carina Zachau (M), ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

- De politiska partierna har olika agendor för kollektivtrafikens utveckling, men den demokratiska gången behöver vi vara överens om. Det är dags att förbättra och stärka dialogen mellan Skånetrafiken, kommunerna och invånarna, säger Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne. Vi ser att indragningar drabbat exempelvis förskolor och äldreomsorg där det är självklart att kollektivtrafiken behövs, det vet man lokalt och det borde Skånetrafiken lyssnat in långt innan indragningarna genomfördes.           

Zachau menade i sitt svar att det redan finns en relativt omfattande medborgardialog. Om den alls ska förändras är något som ska samtalas om i Kollektivtrafiknämnden för att skapa en ”bred, gemensam syn på utformningen”.

- Jag upplever inte att jag fick svar på mina frågor. Jag efterfrågar dialog inför och efter beslut men får bland annat exempel i svaret på ren envägskommunikation som annonsering. Det är uppseendeväckande.  Från Vänsterpartiet vill vi se en tydlig dialog och skapa en kollektivtrafik som fungerar för hela Skåne, där finns en skillnad mot regionledningen då vi inte vill se indragna linjer eller nedlagda kontor utan en utbyggnad och billigare biljettpriser. Men oavsett ideologisk vilja behöver det finnas en förstärkt dialog med invånare och kommuner i Skåne om utvecklingen framåt. Den saknas idag, avslutar Sara Svensson.

Hela interpellationen går att läsa här.

Mer om Vänsterpartiets politik kring kollektivtrafiken finner du här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill se regionala åtgärder för att hantera varsel inom tåg- och busstrafiken16.6.2020 13:24:54 CESTPressmeddelande

Den senaste veckan har det rapporterats om trafikbolag som väljer att varsla sin personal mitt under pågående covid-19kris. För tillfället rör det sig om 300 respektive cirka 250 anställda på de två aktuella bolagen som anställer personal inom tåg- och busstrafik. Vänsterpartiet vill nu att Region Skåne tar sitt ansvar och försöker förhindra varsel inom välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum