Uppsala kommun

Skärpta nationella restriktioner mot trängsel

Dela

Med anledning av regeringens skärpta restriktioner idag för att minska smittspridning begränsar Uppsala kommun ytterligare flera verksamheter.

Regeringen uppmanar kommuner att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig. Det gäller till exempel badhus, bibliotek, museer och öppna förskolor. Uppsala kommun analyserar regeringens besked och hur de ska tillämpas.

– Det här är en tydlig skärpning från regeringen och det kommer påverka flera av kommunens verksamheter. Nu måste vi titta på hur vi bäst ska tillämpa det här lokalt för att få maximal effekt, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Utöver de verksamheter som redan har stängt, har kommunen identifierat flera som omedelbart påverkas av beslutet och gör uppehåll:

  • Simhallar
  • Öppna förskolor
  • Lokaluthyrning för idrott och fritidsaktiviteter (undantaget för ungdomar födda 2005 och senare samt elitidrott)
  • Bibliotek
  • Allis – Allaktivitetshuset

Dessutom påverkas flera andra verksamheter, exempelvis vigslar. Bokade vigslar i kommunens lokaler under lördag den 19/12 kommer att genomföras. Men vad som händer med senare vigslar kommer att utredas.

– Många verksamheter fyller en viktig funktion i samhället, men vi kan inte klassa dem som helt nödvändiga. Tyvärr påverkas även exempelvis allmänhetens åkning på Studenternas som var planerad att starta på söndag. Den kommer att hållas stängd tillsvidare, säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun.

På måndag 21 december sammanträder kommunens krisledningsnämnd för den fortsatta hanteringen av regeringens och Folkhälsomyndighetens direktiv.

Nyckelord

Kontakter

KIBKommunikatör i beredskap

Mediekontakter utanför kontorstid (Vardagar 17.00-08.00, helger och helgdagar dygnet runt).

Tel:072-580 56 17

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum