A Non Smoking Generation

Skippa ciggen för vår planet

Dela

Nu går startskottet för Tobaksbarn 2017. En föreläsningsturné med cirka 200 föreläsningar och möten med drygt 30 000 elever. Nya ambassadörer för i år är bland andra Bianca Salming, Panetoz och Ångestpodden som kommer att medverka på olika sätt och sprida viktiga insikter vidare i sina respektive kanaler.

Malin Hellström och Nicole Tallberg
Malin Hellström och Nicole Tallberg

”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet” är en föreläsningsturné som ger ett nytt perspektiv på tobaksbruk. I stället för att visa hur den personliga hälsan försämras lyfter man fram tobaksindustrins metoder och hur tobak hindrar en global hållbar utveckling. Projektet finansieras delvis av SIDA och Forum Syd.

Under en fyra månader lång höstturné kommer två team att genomföra över 200 föreläsningar på skolor från norr till söder i Sverige. Inbjudan gick ut redan i våras och turnén är stort sett fullbokad med några enstaka län som undantag.


Föreläsningen visar hur tobaksindustrin utnyttjar fattiga bönder och deras barn och hur tobaksodlingarna bidrar till massiv skogsavverkning och miljöpåverkan samt att ca sex miljoner människor dör av tobak årligen. Genom att avstå från tobak bidrar man till minst 12 av FN:s 17 globala hållbarhetsmål och fler än 70 % av eleverna anger att de har blivit motiverade att avstå från tobak efter att ha lyssnat till föreläsningen.

–       Människan är ett flockdjur och tänker mer på sin plats i flocken än på sitt eget bästa. Detta i kombination med att man känner sig odödlig som ung, gör att de personliga hälsoargumenten är näst intill overksamma i den här frågan. Däremot betyder det mycket om ens egen rökning leder till att kompisen smittas, eller att det bidrar till barnarbete och miljöförstöring. Det är det ytterst få som vill bidra till, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation

Även i år kommer ungdomarna uppmuntras att springa Cityvarvet för Tobaksbarn och en rökfri generation. Cityvarvet är Göteborgsvarvets ungdomslopp och de sista 4,3 kilometrarna på Göteborgsvarvet som går den 19 maj 2018. Vi vet att en fysiskt aktiv och meningsfull fritid också är ett bra stöd för att kunna tacka nej till tobak.

–       Jag hade ingen aning om att tobaksindustrin fungerar som den gör och jag tycker att alla borde få lyssna på den här föreläsningen. I min skola rökte precis alla! Om jag inte hade haft min friidrott, så hade jag också rökt, säger Bianca Salming, friidrottare och ambassadör för A Non Smoking Generation.

Turnén drar igång vecka 35 i Stockholm och givetvis är ni välkomna att lyssna och ställa frågor till våra föreläsare. Bifogat finner ni även bilder på föreläsarna på turnén. Team Norr (Jeanette Lindström och Olivia Gyllenhammar) och Team Söder (Malin Hellström och Nicole Tallberg).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Hellström och Nicole Tallberg
Malin Hellström och Nicole Tallberg
Ladda ned bild
Jeanette Lindström och Olivia Gyllenhammar
Jeanette Lindström och Olivia Gyllenhammar
Ladda ned bild

Länkar

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Dold tobaksreklam för miljoner29.1.2019 07:15:00Pressmeddelande

Under första halvåret 2018 publicerades positiva artiklar om tobak i svensk media till ett annonsvärde som motsvarar 14,8 miljoner. En stor andel handlar om ekonomiska vinster för aktieägare i tobaksbolag och vuxnas rätt att bruka tobak. Samtidigt är dold tobaksreklam ett vanligt inslag i barns och ungas vardag via sociala medier. Detta visar en ny undersökning som genomförts av Meltwater på uppdrag av A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00:00Pressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum