Skogsstyrelsen och SLU kraftsamlar mot skogsskador

Risken för olika typer av skogsskador ökar i takt med klimatförändringarna. Marktorka kommer bli mer vanligt vilket innebär ökad risk för insektsangrepp och skogsbränder. Mildare och kortare vintrar kan innebära mindre tjäle och ökad risk för stormfällningar. Ett varmare klimat ökar också risken för att nya skadegörare kan etablera sig i landet.
Från och med i år har Skogsstyrelsen och SLU fått 30 miljoner kronor vardera för att övervaka, förebygga och bekämpa skogsskador. Som grund för detta arbete har myndigheterna i nära samarbete tagit fram varsin långsiktig plan. Åtgärderna handlar både om att öka kapaciteten för att hantera skador på kort sikt och för att på längre sikt förbygga skador.
– Skogsstyrelsen kommer bland annat lägga stort fokus på kompetensutveckling, såväl inom myndigheten som inom skogsbruket. Vi kommer också fortsätta att utveckla digitala kartunderlag för att underlätta identifiering och bekämpning av skogsskador. Andra viktiga satsningar är utbildning och rådgivning om klimatanpassning och andra förebyggande åtgärder för att minska framtida skogsskador, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
Ett virtuellt centrum för forskning och övervakning
SLU har under lång tid bedrivit forskning och miljöanalys kopplat till skogsskador. För att få ännu tydligare samordning och kraftsamling i arbetet bildas nu SLU Skogsskadecentrum som ska arbeta med att förebygga och övervaka skogsskador orsakade av ett brett spektrum av skadegörare.
Viktiga delar inom SLU Skogskadecentrum blir en central analysfunktion, en forskarskola, utökad övervakning av skador och skadegörare, samt forskningsprojekt med fokus på kunskapsutveckling och strategier för att begränsa skogsskador.
– Vi kommer ta tillvara den verksamhet som redan bedrivs på olika institutioner och utöka med ytterligare kompetenser för att få en tydlig sammanhållande kraft i arbetet med skogsskador. Skogsskadecentrumet är under uppbyggnad, men redan nu har vi startat upp flera forskningsprojekt som bland annat rör granbarkborre, älgbetesskador och multiskadad ungskog, säger Göran Ståhl, dekan, SLU.
Skogsstyrelsen och SLU kommer även fortsatt att ha ett nära samarbete i arbetet med skogsskador och i uppbyggnaden av SLU skogskadecentrum.
Läs mer
Långsiktig plan för Skogsstyrelsens skogsskadearbete
Mer information
Lennart Svensson, nationell skadesamordnare Skogsstyrelsen, 0470-72 61 31, lennart.svensson@skogsstyrelsen.se
Göran Ståhl, dekan SLU, 090-786 84 59, goran.stahl@slu.se
Pressansvarig på Skogsstyrelsen, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsens kontor i Nordmaling stängs från årsskiftet22.3.2023 14:06:57 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att stänga kontoret i Nordmaling från och med årsskiftet. De tre personer som berörs kommer istället att flytta till kontoret i Umeå.
Gratis webbinarier: så klimatanpassar du skogen20.3.2023 08:07:21 CET | Pressmeddelande
Klimatfrågorna får allt större betydelse för skogsbruket och påverkar enskilda och stora skogsägare. Därför möter nu Skogsstyrelsen kunskapsbehovet med satsningen Klimatveckan för skogen under vecka 13. Hela veckan blir det dagliga webbinarier och frågestunder med experter, gratis för skogsägare, yrkesverksamma och andra intresserade.
Ny webb-utbildning för skogsägare ska öka hänsyn till renskötsel13.3.2023 11:17:38 CET | Pressmeddelande
Skogsbruk kan ha stor påverkan på rennäringen och inte sällan behöver markägare och samebyar ta hänsyn till varandra. Därför har nu Skogsstyrelsen tagit fram en ny webb-utbildning, gratis för alla aktörer, för att öka kunskapen om hur skogsbruk och skogsskötsel kan främja renskötseln.
Stor konferens: är det för mycket eller för lite älg i skogen?10.3.2023 09:14:34 CET | Pressmeddelande
Hur stor älgstam kan vi ha utan att få för mycket skador på skogen? 15 mars samlas forskare, Skogsstyrelsens experter, jägarorganisationer och andra intressenter, till årets stora Skog- och viltkonferens i Östersund. Syfte: öka kunskap och samsyn för en mer hållbar förvaltning av skog och klövvilt.
Skogsstyrelsen vill att systemet med avverkningsanmälningar utreds28.2.2023 08:11:44 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen vill att systemet med att skogsägare behöver skicka in en avverkningsanmälan när de vill avverka utreds. Istället för att granska varje enskild avverkning skulle det kunna ersättas med en övergripande systemtillsyn. Utredningen föreslås i det budgetunderlag som Skogsstyrelsens styrelse beslutat om. Motivet är den pågående rättsutvecklingen men även kommande EU-initiativ.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum