Smartare energianvändning stärker företaget
El kan sparas genom små förändringar och ett ändrat beteende. När kostnader sänks samtidigt som produktionen hålls i gång, blir företagen mer konkurrenskraftiga. Smartare energianvändning leder även till minskad miljöpåverkan och ett mer hållbart samhälle. Belysning, temperatur och rutiner för maskiner – är tre av fem punkter som Tillväxtverket tar upp i sina tips för att företag ska bli mer energieffektiva. Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige, tipsar om hur en cobot kan bidra till en mer energieffektiv produktion.
- Använd rätt utrustningen.
Det mest uppenbara är att helt enkelt anpassa vilka maskiner du använder utifrån uppgiften. Många uppgifterna kan genomföras med en cobot istället för en traditionell industrirobot, detta sparar energi då en cobot använder mycket mindre el. Anledningen till det är att den är lättare, mindre och går på 220 istället för 3-fas. En cobot från Universal Robots dra inte mer än vanliga hushållsmaskiner som en mixer, tvättmaskin eller dator. - Anpassa produktionen till när elen är billig.
Genom att låta produktion ske och maskinerna jobba när elen är billig, kan du spara pengar och minska risken för akut elbrist. Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan vilket gör att de dyraste eltimmarna oftast ligger på morgonen samt sen eftermiddag och under kvällen. Coboten kan arbeta även när det inte är någon personal på plats då den är förprogrammerad och den stängs av automatiskt om något oväntat sker. Det gör att produktionen ske till exempel på nätter och helger när det är lägre efterfrågan på el. - Sänk temperatur och släck lamporna.
Belysning är nödvändigt, rent av livsviktigt, när du har personal på plats.Om du väljer att ha produktionen i gång till exempel natten utan personal på plats, så kallad light out production, kan du minska energiförbrukningen ytterligare eftersom produktionshallar då kan vara nedsläckta och det kan vara lägre temperatur i lokalen. - Använd inte mer än du måste.
Cobotar från Universal Robots är redan optimerade när det gäller körtid för att vara energieffektiva. När du skapar ett nytt program för coboten, kan det ändå vara värt att överväga hur snabbt roboten accelererar och hur snabbt den ska gå, du kan enkelt programmera om den utifrån era behov för att minska energiförbrukningen ännu mer om ni ser att det inte påverkar er produktivitet och konkurrenskraft nämnvärt. - Stäng av när du inte använder coboten.
Med hjälp av fjärrövervakningslösningar är det möjligt för användare att på distans optimera hur coboten jobbar. Även om cobotar förbrukar lite ström kan en enkel "på och av" -knapp programmeras under längre perioder när cobotarna inte används. Den 23 januari i år lanserades en ny funktion som gör att coboten automatiskt går in i strömsparläge eller stänger ner sig efter 8 minuters inaktivitet.
Att spara energi är viktigt för hela samhället och ett ansvar alla måste ta, även företagen. Universal Robots strävar efter att ständigt utveckla sina produkter för att bidra till mer lönsamhet för kunder och mindre miljöpåverkan, så fler smarta energisparande lösningar kommer garanterat se dagens ljus inom kort.
Nyckelord
Kontakter
Karin AhlgrenPressansvarig
Tel:+46 (0) 704 89 65 52karin@vnn.seBilder
Om
Om Universal Robots
-
Universal Robots är en ledande leverantör av kollaborativa robotar (cobotar) som används inom ett brett spektrum av branscher och inom utbildning. Universal Robots grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och syftar till att skapa en värld där människor arbetar med robotar, inte som robotar. Dess mission är enkel: Automatisering för alla. Överallt.
-
Sedan introduktionen av världens första kommersiellt gångbara cobot 2008 har Universal Robots utvecklat en produktportfölj som återspeglar en rad räckvidder och nyttolaster och har sålt över 75 000 cobotar över hela världen. Ett omfattande ekosystem har vuxit fram kring företagets cobotteknik som skapar innovation, valfrihet för kunderna och ett brett utbud av komponenter, kit och lösningar som passar alla applikationer.
-
Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko.
-
UR Academy (onlineutbildning) har mer 130 000 användare från över 130 länder. Utbildningarna finns tillgängliga på 16 språk. Dessutom finns det 100 st auktoriserade training centers, där fysisk utbildning bedrivs.
-
Mer information finns på universal-robots.com/se
- Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se
Följ Universal Robots
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universal Robots
Universal Robots fortsätter sin innovationsresa – lanserar ny kollaborativ robot som lyfter 30 kg29.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Universal Robots, den danska tillverkaren av kollaborativa robotar (cobotar), kommer att utöka sin ledande produktportfölj med en ny cobot som kan hantera en nyttolast på 30 kg.
AI sänker tröskeln för automation21.11.2023 07:13:00 CET | Pressmeddelande
AI är inget nytt, men de senaste årens hårdvaruutveckling har banat väg för ett AI-genombrott. Medan chatbotar fortfarande befinner sig i ett tidigt skede av att förändra hur vi kommunicerar och samlar information, gör AI-tekniken redan skillnad på en annan arena: tillverkningsindustrin. Detta ofta tillsammans med kollaborativa robotar (cobotar).
Inbjudan: pressevent om ny kollaborativ robot16.11.2023 10:58:56 CET | Pressinbjudan
Universal Robots, en global leverantör av kollaborativa robotar (cobotar), vill bjuda in dig till ett pressevenemang onsdagen den 29 november för att berätta om en spännande produktnyhet.
Volvo Cars nya automatisering: cobotar13.11.2023 06:57:00 CET | Pressmeddelande
Traditionellt sett har stora företag automatiserar produktionen med komplexa och dyra industrirobotar. Allt fler stora bolag har nu börjat upptäcka en ny väg för automatisering: smidiga och kostnadseffektiva kollaborativa robotar (cobotar). Ett av dessa företag är Volvo Cars.
Maskinbetjäning med robot öppnar dörren till nästa industriella revolution4.10.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande
Ett genomsnittligt trafikflygplan består av över 350 000 enskilda delar. För att tillverka dessa delar, oavsett om de är av metall eller plast, är en process avgörande: maskinbetjäning. Utan maskinbetjäning skulle produktionen stanna av. Kollaborativ automation har en viktig roll att spela i maskinbetjäning och ökad produktivitet, och den kommer att hjälpa tillverkarna att övergå till Industri 5.0.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum