Universal Robots

Smartare energianvändning stärker företaget

Dela
Sparade pengar, ökad konkurrenskraft och minskad belastningen på miljön – det är några av fördelarna med att energieffektivisera produktionen. Det handlar både om att använda mindre el och att använda den på ett smartare sätt. Automatisering och nya arbetssätt kan hjälpa företag att komma dit.
Den nya UR20 arbetar både kraftfullt och effektivt. Den har ett brett spektrum av användningsområden tex palletering, maskinbetjäning och svetsning.
Den nya UR20 arbetar både kraftfullt och effektivt. Den har ett brett spektrum av användningsområden tex palletering, maskinbetjäning och svetsning.

El kan sparas genom små förändringar och ett ändrat beteende. När kostnader sänks samtidigt som produktionen hålls i gång, blir företagen mer konkurrenskraftiga. Smartare energianvändning leder även till minskad miljöpåverkan och ett mer hållbart samhälle. Belysning, temperatur och rutiner för maskiner – är tre av fem punkter som Tillväxtverket tar upp i sina tips för att företag ska bli mer energieffektiva. Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige, tipsar om hur en cobot kan bidra till en mer energieffektiv produktion.

 1. Använd rätt utrustningen.
  Det mest uppenbara är att helt enkelt anpassa vilka maskiner du använder utifrån uppgiften. Många uppgifterna kan genomföras med en cobot istället för en traditionell industrirobot, detta sparar energi då en cobot använder mycket mindre el. Anledningen till det är att den är lättare, mindre och går på 220 istället för 3-fas. En cobot från Universal Robots dra inte mer än vanliga hushållsmaskiner som en mixer, tvättmaskin eller dator.

 2. Anpassa produktionen till när elen är billig.
  Genom att låta produktion ske och maskinerna jobba när elen är billig, kan du spara pengar och minska risken för akut elbrist. Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan vilket gör att de dyraste eltimmarna oftast ligger på morgonen samt sen eftermiddag och under kvällen. Coboten kan arbeta även när det inte är någon personal på plats då den är förprogrammerad och den stängs av automatiskt om något oväntat sker. Det gör att produktionen ske till exempel på nätter och helger när det är lägre efterfrågan på el.

 3. Sänk temperatur och släck lamporna.
  Belysning är nödvändigt, rent av livsviktigt, när du har personal på plats.Om du väljer att ha produktionen i gång till exempel natten utan personal på plats, så kallad light out production, kan du minska energiförbrukningen ytterligare eftersom produktionshallar då kan vara nedsläckta och det kan vara lägre temperatur i lokalen.

 4. Använd inte mer än du måste.
  Cobotar från Universal Robots är redan optimerade när det gäller körtid för att vara energieffektiva. När du skapar ett nytt program för coboten, kan det ändå vara värt att överväga hur snabbt roboten accelererar och hur snabbt den ska gå, du kan enkelt programmera om den utifrån era behov för att minska energiförbrukningen ännu mer om ni ser att det inte påverkar er produktivitet och konkurrenskraft nämnvärt.

 5. Stäng av när du inte använder coboten.
  Med hjälp av fjärrövervakningslösningar är det möjligt för användare att på distans optimera hur coboten jobbar. Även om cobotar förbrukar lite ström kan en enkel "på och av" -knapp programmeras under längre perioder när cobotarna inte används. Den 23 januari i år lanserades en ny funktion som gör att coboten automatiskt går in i strömsparläge eller stänger ner sig efter 8 minuters inaktivitet.

Att spara energi är viktigt för hela samhället och ett ansvar alla måste ta, även företagen. Universal Robots strävar efter att ständigt utveckla sina produkter för att bidra till mer lönsamhet för kunder och mindre miljöpåverkan, så fler smarta energisparande lösningar kommer garanterat se dagens ljus inom kort.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den nya UR20 arbetar både kraftfullt och effektivt. Den har ett brett spektrum av användningsområden tex palletering, maskinbetjäning och svetsning.
Den nya UR20 arbetar både kraftfullt och effektivt. Den har ett brett spektrum av användningsområden tex palletering, maskinbetjäning och svetsning.
Ladda ned bild
Ola Mellström tipsar om hur en cobot kan bidra till energieffektivisering
Ola Mellström tipsar om hur en cobot kan bidra till energieffektivisering
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

 • Universal Robots vill möjliggöra förändringar i hur arbete utförs med hjälp av sin robotplattform

 • Universal Robots (UR) grundades 2005 och tre år senare, 2008, lanserade UR den första samarbetsroboten (cobot). Idén var att göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda, flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan dess har en produktportfölj som inkluderar UR3e, UR5e, UR10e, UR16e och UR20 utvecklats. Varje modell stöds av ett brett urval av mjukvara, tillbehör och applikationer i UR+-ekosystemet. Detta gör att cobotarna kan användas inom ett brett spektrum av branscher och innebär att de flexibelt kan distribueras över olika uppgifter.

 • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko.

 • Universal Robots har sålt över 50 000 cobotar över hela världen. De har 800 distributörer och integratörer, varav 3 återförsäljare i Sverige.

 • År 2021 hade Universal Robots en omsättning på 311 miljoner USD.

 • UR Academy (onlineutbildning) har mer 130 000 användare från över 130 länder. Utbildningarna finns tillgängliga på 16 språk. Dessutom finns det 100 st auktoriserade training centers, där fysisk utbildning bedrivs.

 • Mer information finns på universal-robots.com/se

 • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

SE Automation - ny återförsäljare för Universal Robots i Sverige24.3.2023 07:37:00 CET | Pressmeddelande

SE Automation blir robottillverkaren Universal Robots nästa återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har ökat mycket, de är en viktig del för att kunna övervinna många företags utmaningar. Exempelvis att kunna ha produktionen på hemmaplan, bristen på kvalificerad personal och smart energianvändning. För att svara upp på den ökade efterfrågan kommer SE Automation bland annat bidra med sin kompetens inom svetsning, den stark förankringen även i norra Sverige och sitt stora tekniskt kunnande inom integration.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum